Eveniment

Cum isi administreaza statul banii in criza: cheltuielile de personal continua sa urce, in timp ce investitiile scad. Cum comentati?

Cum isi administreaza statul banii in criza: cheltuielile de personal continua sa urce, in timp ce investitiile scad
15.07.2009, 19:41 31

Cheltuielile de personal au continuat sa urce in primele cinci luni, cu un ritm de 16%, la 21 mld. lei, in timp ce chel tuielile de capital au ramas pe o panta descendenta, fiind in scadere cu 19,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor.
„Evolutia cheltuielilor reflecta esecul politicii Guvernului de restructurare a acestora. O politica contraproductiva pentru perioada de criza. Singura solutie este o res truc turare masiva a administratiei publice. Trebuie sa faca ce au promis in programul de guvernare", a comentat Emilian Duca, tax partner BDO Conti Audit.
El recunoaste ca restructurarea apara tului birocratic nu poate fi realizata peste noapte, precizand insa ca nu se poate astepta nici finalul crizei. „In sectorul privat s-au luat masuri de ajustare. Au fost facute dis ponibilizari, s-au redus salariile. In sectorul bugetar lucrurile sunt intarziate si s-ar putea sa platim scump aceasta intarziere", a aratat Duca.

Intarzierile statului cresc cheltuielile contribuabililor
La randul ei, Catalina Molnar, senior economist RBS Bank a explicat ca majo rarile de cheltuieli mostenite de actualul guvern ingreuneaza situatia fiscala. „Insa pe de alta parte, observam cum cheltuielile cu personalul, care erau planificate sa stagneze, ajung sa accelereze ritmul de crestere din ianuarie (cand poate s-a renuntat la plata celui de-al 13-lea salariu), pana la 16% in primele cinci luni. Este clar ca reforma in sistemul administrativ se face cu greutate, iar asta conduce la costuri viitoare pentru contribuabili", a spus Molnar.
In timp ce cheltuielile cu salariile sunt relativ constante, in cazul investitiilor exista o anumita periodicitate, ponderea cea mai mare a sumelor alocate pentru aceasta destinatie aparand in perioada de vara cand se poate lucra efectiv. Totodata, salariile si pensiile inghit imediat sumele din buget, in timp ce aplicarea programelor de investitii publice presupun parcurgerea mai multor etape birocratice.
Deficitul bugetar ridicat de anul trecut, de 4,8% din PIB nu permite Guvernului relaxarea politicii fiscale, insa pentru a compensa diminuarea activitatii sectorului privat este necesara demararea lucrarilor de infrastructura.
„Cheltuielile de capital au inregistrat o scadere de 19% - ritm anual in primele cinci luni, insa scaderea acestora era prevazuta in buget, avand in vedere ca partial acestea nu erau directionate catre investitii de infrastructura in anii precedenti. Guvernul a efectuat cheltuieli cu investitiile in infra structura de 12, 5 mld. lei, reprezentand doar 30% din planul pe intreg anul 2009. Este evident ca Guvernul intampina dificultati in realizarea cheltuielilor de investitii, avand in vedere ca incasarile scad, iar perspectivele nu sunt imbucuratoare", a spus Molnar.

Venituri mai mici cu 7%
Pe componenta veniturilor s-a inre gistrat o scadere de aproape 7%, evolutie care indica contractia economica, cele mai mari pierderi de resurse inregistrandu-se in zona impozitelor indirecte, cu exceptia accizelor care au fost majorate anticipat. Incasarile din TVA au coborat cu 15,7%, la 14,3 mld. lei, reflectand reducerea con sumului. Daca la sfarsitul lunii mai deficitul a fost de 2,1% din PIB, respectiv 11,3 mld. lei, dezechilibrul a urcat la sfarsitul primului se mestru la 2,7% din PIB, potrivit estima rilor oficialilor din Finante. Evolutia nefavorabila a economiei si a executiei bugetare a adus in discutie chiar posibi litatea utilizarii banilor de la FMI pentru acoperirea deficitului bugetar.
Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank, apreciaza insa ca utilizarea fondurilor de la FMI pentru finantarea partiala a deficitului bugetar, chiar si pentru proiectele de investitii, ar putea pune in pericol aprecierea monedei nationale pe termen mediu. „Ne asteptam ca aprecierea leului fata de euro sa aiba loc doar dupa ce economia va manifesta semne de redresare si daca masurile aspre de corectare a dezechilibrului fiscal sunt adoptate si dau rezultate."  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO