Eveniment

Cum poate Guvernul sa dea in jos dobanzile la credite daca nu mai detine banci mari. Cum comentati?

25.05.2009, 17:24 433

Guvernul Boc inca nu reuseste sa gaseasca solutii concrete pentru a impinge in jos dobanzile la credite in conditiile in care ultimele banci ramase la stat - CEC si Eximbank - detin sub 5% din sistem si nu au destula forta pentru a imprima un trend pe piata.

In martie, dobanda medie la creditele noi in lei pentru populatie s-a situat la 18,86% pe an, conform datelor BNR, in urcare fata de februarie, dar ceva mai jos fata de maximul de 19,07% din ianuarie. Pentru companii, dobanda medie la lei a ramas la peste 20,5%. La euro, bancile au oferit in martie credite de retail la dobanzi nominale medii de 10,12%, in timp ce la corporate au cerut 6,75% pe an.
Nici pentru programul "Prima Casa" nu este clar cum vor putea fi convinse bancile aflate in proprietatea grupurilor financiare internationale sa taie vizibil din dobanzi pentru a face cu adevarat accesibile creditele pentru prima locuinta. Daca dobanzile nu scad, planul Guvernului de a misca si piata creditului, si piata constructiilor va ramane la stadiul de intentie pentru ca foarte putini clienti isi vor permite sa se imprumute.
"Sa vedem cum anume vor cupla bancile la acest program. Este important sa nu avem o reducere a dobanzii de cateva procente, ci una reala, astfel incat eliminarea riscului, pe de o parte, si celelalte masuri care pot fi luate, pe de alta parte, sa duca la o dobanda apropiata de ceea ce inseamna dobanda normala - dobanda de refinantare a bancilor plus un cost minim de administrare si atat", a declarat vicepremierul Dan Nica.
Chiar daca autoritatile au obtinut noi promisiuni din partea bancilor straine ca nu vor fi reduse expunerile pe Romania, iar BNR a redus dobanda-cheie la lei la 9,5%, reluarea creditarii se impotmoleste in reticenta bancherilor de a-si asuma riscuri prin acordarea de noi imprumuturi, respectiv in preturile foarte mari pe care le solicita clientilor.
In plus, dupa cinci luni de la instalarea noului Guvern persista discutiile la nivel politic privind operarea unor eventuale schimbari in conducerea executiva a CEC, dupa ce in aprilie a fost inlocuit managementul Eximbank. In mod traditional, fiecare nou guven sau chiar ministru de finante face schimbari la CEC, insa de aceasta data Banca Nationala a intervenit public impotriva acestor practici, afirmand ca are ultimul cuvant in schimbarea unui presedinte de banca.
Perioada de incertitudine privind componenta Consiliului de Administratie al CEC ar putea sa se incheie joi, cand Ministerul Finantelor a convocat Adunarea Generala a Actionarilor.
"Nu am informatii ca vor fi evolutii spectaculoase la CEC", a comentat pentru ZF Mircea Geoana, presedintele PSD. "Decizia (n.r. de schimbare a conducerii) trebuie sa o ia si Ministerul Finantelor, si BNR", a adaugat el.
Dar CEC nu era „in curtea" PSD? „Ba da", spune Geoana. Si atunci?: „Nu am vrut sa facem un subiect de disputa in coalitie, mai ales ca au fost alegeri si la Asociatia Romana a Bancilor."
Joia trecuta seful in exercitiu al CEC, Radu Ghetea a fost reconfirmat in pozitia de presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor, o demnitate importata cu atat mai mult cu cat, dupa cum se vede, el se bucura de sprijinul responsabililor din Banca Nationala.
Situatia lui Ghetea in fruntea CEC a fost pusa sub semnul intrebarii de la inceputul anului, intrucat CEC a fost dintotdeauna o institutie in care numirile la varf s-au facut potrivit algoritmului politic.
Or, la impartirea demnitatilor in coalitia dintre PD-L si PSD, CEC si Eximbank ar fi trebuit sa intre sub controlul social-democratilor (a intrat pana acum doar Eximbank prin numi­rea bancherului Ionut Costea, cumnatul lui Mircea Geoana), dupa ce PD-L si-a „adjudecat" Compania Integrata de Energie, un proiect esuat acum si care va fi foarte probabil spart in mai multe entitati.
PSD indicase deja cine va fi si viitorul sef al CEC - este vorba despre Enache Jiru, un bancher apropiat social-de­mo­­cratilor. Nu pare intam­plator ca dupa ce BNR a transmis ca are un cuvant de spus in numirile de la CEC - ceea ce a fost interpretat ca un sprijin pentru Ghetea - Viorel Hrebenciuc, unul dintre influentii baroni ai PSD, a sustinut ca banca centrala ar trebui sa raspunda in fata politicienilor pentru deciziile pe care le ia, de vreme ce astfel de decizii sunt decon­tate electoral de politicieni.
Ce ce va intampla in continuare? „Nu este treaba mea ce se intampla la CEC. Este treaba Ministerului de Finante", a raspuns ieri pre­mierul Emil Boc, intrebat de ZF despre viitoarele evolutii la CEC Bank.
Surse bancare afirma ca prelungirea negocierilor politice privind membrii conducerii CEC nu a facut decat sa intarzie transformarea ultimei mari banci de stat intr-un adevarat instrument prin care Guvernul sa poata incuraja reluarea creditarii.
Pe lista noilor membri potentiali ai conducerii executive a CEC a intrat si Jean Andronie, fost vicepresedinte executiv al BCR responsabil cu divizia corporate. Andronie a parasit BCR la sfarsitul anului trecut, fiind ultimul ramas din echipa fostului presedinte executiv Nicolae Danila, care a demi­sionat la 1 decembrie 2007.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO