Eveniment

Cum sa castigi 100 de milioane de euro: invita-l pe premierul Emil Boc la tine in judet

Cum sa castigi 100 de milioane de euro: invita-l pe premierul Emil Boc la tine in judet
18.03.2010, 23:00 22

Primarul Iasiului, Gheorghe Nichita (vicepresedinte al PSD), l-aintampinat miercuri pe premierul Emil Boc (PD-L) care, pentru douazile, si-a mutat Guvernul in capitala Moldovei (unde miercuri a sitinut sedinta Executivului), cu caciula in mana si cu pungagoala.

Bunavointa edilului a dat ceva roade: contracte semnate pentrufinantari europene de aproape 100 de milioane de euro, inconditiile in care toate veniturile prognozate ale Iasiului,reflectate in proiectul de buget pentru anul in curs, sunt de 147de milioane de euro.

Primarular fi vrut ca premierul sa asiste si la sedinta Consiliului localin care ar fi urmat sa fie aprobat bugetul municipalitatii. Unbuget in picaj.

Cu veniturile prognozate pentru 2010 la 629 de milioane de lei,fata de 980 de milioane de lei in 2009 (acesta este bugetul aprobatal muncipiului si nu a fost realizata inca si executia bugetara),primarul Nichita nici nu prea avea ce face. Caderea prognozata aveniturilor in acest an fata de 2009 sare de 30%. Ca in toatebugetele oraselor, subventiile sunt povara cea mai mare, fie cavine vorba despre gigacalorie sau transportul in comun. O suma de45 de milioane de lei ar trebui sa vina de la stat, drept subventii(pentru retehnologizari sau planuri de urbanism), potrivitproiectului bugetului Iasiului de anul acesta.

Nichita si-a pus sperante in vizita premierului, dupa ce aconstatat, spune el, ca Executivul nu i-a trimis anul trecut decatjumatate din sumele pe care le datora municipalitatii, casubventii.

"Este extraordinar de important ca Guvernul sa vada problemelecu care ne confruntam. Am semnat deja contracte de finantari pentrufonduri europene. Trebuie sa vada cu ochii lui ce se intampla.Chiar si in administratia locala, decizia este una politica", spuneprimarul intr-o discutie cu ZF - un primar al carui partid (PSD)domina Consiliul local al muncipiului Iasi.

In perioada de criza primele cheltuieli din care au taiatprimarii au fost investitiile. Pentru Iasi, contractele pentrucofinantarea investitiilor cu bani europeni - in total aproximativ100 de milioane de euro - sunt o gura de aer, admite primarul. Doarpentru reabilitarea sistemului de termoficare vor fi alocati 72 demilioane de euro - 30 mil. de la UE, 27 mil. euro de la bugetul destat si 3 milioane de euro de la bugetul local.

Dar va putea muncipalitatea sa cofinanteze proiectele chiar sicu acesti trei milioane de euro?

Datorii impovaratoare

Spre finalul anului trecut, municipalitatea ieseana avea un gradde indatorare ce se apropia de 30% din venituri, maximul admis delegea finantelor publice locale.

Iasiul are contractat un imprumut de 100 de milioane de lei(23,8 mil. euro) de la banca Dexia, 15 milioane de euro de la BERD;alte 100 de milioane de lei reprezinta obligatiuni municipale emise(este adevarat, scadente peste vreo 18 ani). Pe de alta parte, aacordat garantii municipale de circa 30 de milioane de euro pentruregia locala de transport in comun si pentru cea care opereazaretelele de termoficare. Ocolita de investitii straine majore, zonaIasiului este la fel de saraca ca intreaga Moldova. Venitul mediureprezinta 65% din media nationala, in vreme ce, la polul opus, deexemplu, zona Timisoara-Arad reprezinta 130%.

Moldova, fara ministi in guvern

Este si o chestiune de management local, crede VarujanVosganian, senator de Iasi, fost ministru al finantelor in guvernulliberal al lui Calin Popescu-Tariceanu.

De pilda, spune el, in perioada in care a fost ministru aalocat pentru modernizarea aeroportului din Iasi in jur de 17milioane de euro, bani care s-au intors la buget pentru camunicipalitatea nu a stiut sa reglementeze o problema legata deregimul de proprietate a terenurilor pe care trebuia sa se extindaaeroportul.

In functie de trafic, aeroportul din Iasi este al saptelea camarime din Romania. Este cel mai mare din Moldova, dar are untrafic de patru ori mai mic decat Timisoara, de aproape trei orimai mic decat Clujul si este si sub aeroportul din Sibiu care nuare nici jumatate din locuitorii Iasiului. Cifrele spun mai multdecat lamentatiile alesilor.

"Este importanta si decizia locala, dar important este ca ozona sa aiba si reprezentanti in Guvern. In Guvern, deciziile seiau prin consens si chiar daca Iasiul, de pilda, ar avea unministru al culturii, macar acesta s-ar uita daca proiectele zoneisunt puse pe ordinea de zi", spune Vosganian.

Premierul spune ca va mai tine sedinte de guvern in teritoriupentru a lua "pulsul" administratiilor locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO