Eveniment

Curtea Constituţională decide dacă obligă sau nu Guvernul să dea mai repede 7 mld. lei bugetarilor

Curtea Constituţională decide dacă obligă sau nu Guvernul să dea mai repede 7 mld. lei bugetarilor

Autor: Iulian Anghel

28.11.2011, 12:48 476

Curtea Constituţională va formula în această după-amiază verdictul în privinţa constituţionalităţii ordonanţei de urgenţă a Guvernului, aprobată deja de Parlament, de amânare până în 2016 a plăţii drepturilor salariale câştigate de bugetari în instanţe.

Aproximativ 7 mld. lei reprezintă soldul sumelor pe care instanţele au decis că Guvernul trebuie să le achite bugetarilor, motiv pentru care, prin ordonanţe de urgenţă, Guvernul a amânat şi în 2009 şi în 2010 şi anul acesta achitarea integrală a sumelor, ultimele norme prevăzând plata întregii "datorii" eşalonat, până în 2016.

Opoziţia a contestat la Curtea Constituţională decizia Guvernului, pe motiv că Executivul nu poate să modifice decizii executorii ale instanţelor.

Recent, preşedintele Traian Băsescu a susţinut că, indiferent de decizia Curţii Constituţionale, Guvernul nu are bani să achite sumele stabilite de instanţe. Acesta este motivul pentru care opoziţia a anunţat că demarează procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. O decizie de neconstituţionalitate ar putea obliga Guvernul să-şi reevalueze datele macroeconomice sau să modifice din nou legea astfel încât să tragă de timp, pentru că o achitare a acestor sume i-ar da peste cap ţinta de deficit stabilită pentru 2012 la 1,9% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO