Eveniment

Curtea Constitutionala: Nu i-au plâns pe pensionari, şi-au menţinut propriile pensii

Nu i-au plâns pe pensionari, şi-au menţinut propriile pensii
27.06.2010, 23:05 45

Decizia controversată a Curţii Constituţionale de vineri care aspus că tăierea pensiilor cu 15% este neconstituţională aruncăGuvernul în gura Parlamentului, care acum va cere să examinezeîntreg pachetul privind reducerea salariilor. Pentru că legea dereducere a pensiilor şi a salariilor trecuse prin angajarearăspunderii - fără dezbatere parlamentară.

Acum, cel puţin opoziţia va cere, în momentul în care legea vaajunge în Parlament, să discute punct cu punct fiecare articol.Dacă majorarea TVA va fi trecută în ordonanţa de urgenţă privindmodificarea Codului fiscal ce aşteaptă de mai multă vreme să fiepublicată în Monitorul Oficial, este obligatoriu ca în cazul încare Curtea Constituţională a constatat încălcări ale Constituţieisă ajungă în Parlament.

Este posibil ca Guvernul să-şi angajeze răspunderea şi pentrunoua formă a legii, dar acest lucru este puţin probabil întrucâtprocedura cere mult timp, în orice caz, mult prea mult pentru camăsurile Guvernului să poată fi discutate în board-ul FMI din 30iunie. Guvernul va forţa, aşadar, Parlamentul să se reunească deurgenţă pentru a vota forma legii din care au fost scoasearticolele neconstituţionale.

Majoritateafragilă de care se bucură Guvernul este mai necesară acum caoricând, dat fiind presiunea care apasă pe umerii Guvernului.

Din cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale, cinci auvotat pentru neconstituţionalitatea legii privind diminuareapensiilor şi patru împotrivă.

Ce trebuie remarcat este că judecătorii care au votat pentruneconstituţionalitatea reducerii pensiilor au votat în acelaşi modcând a venit vorba despre propiile lor pensii speciale. Iatăarticolul declarat neconstituţional care i-a privit direct: "Ladata intrării în vigoare a prezentei legi, următoarele categorii depensii stabilite pe baza legislaţiei anterioare devin pensii înînţelesul Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii şi altedrepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completărileulterioare: c) pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilorşi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi ai CurţiiConstituţionale".

Altfel spus, judecătorii au votat pentru menţinerea legilorspeciale pentru judecători procurori şi pentru ei înşişi.

Cât câştigă:

Aspazia Cojocaru: salariu în 2009 - 176.400 lei (14.700 leilună); pensie 69.600 (5.588 lei/lună)

Acsinte Gaspar: salariu în 2009: 171.832 lei (14.319 lei/lună),pensie 87.692 (7.308 lei/lună)

Ioan Predescu spune în declaraţie că primeşte şi pensie şisalariu, dar atât

Valentin Zoltan-Puscas (care a înclinat balanţa la vot): salariuîn 2009 - 124.628 lei (10.385 lei lună)

Împotriva reducerii pensiilor

Ion Predescu (pensionar, 83 de ani, numit de Parlament lapropunerea PSD)

Acsine Gaspar (pensionar, 73 de ani, numit de Ion Iliescu)

Aspazia Cozocaru (64 de ani, pensionară, numită de Parlament lapropunerea PSD)

Valentin Zoltan-Puskas (61 de ani, numit de Parlament lapropunerea UDMR. Este cel care a înclinat balanţa la vot)

Tudorel Toader (50 de ani, numit de Parlament la propunereaPNL)

Pentru reducerea pensiilor

Iulia Motoc (43 de ani, numită de Parlament la propunereaPDL)

Petre Lăzăroiu (57 de ani, numit de Traian Băsescu)

Augustin Zegrean (56 de ani, propus de Traian Băsescu)

Augustin Minea (60 de ani, numit de Traian Băsescu)

Valentin Zoltan-Puskas (propus de UDMR) este judecătorul care aînclinat balanţa în favoarea interzicerii tăierii pensiilor

Euro a urcat cu 1% in câteva ore, până la 4,28lei

Euro a urcat brusc pe piaţa valutară de la Bucureşti odată cuapariţia primelor zvonuri privind decizia Curţii Constituţionale,cotaţiile urcând de la 4,2360 lei pentru un euro, la deschidere,până la un vârf de aproape 4,29lei/euro. "Este greu de înţeles această decizie", a comentat undealer. Volumele tranzacţionate pe piaţă nu au fost nici vineriimportante. BNR a calculat vineri un curs de 4,2808 lei pentru uneuro, cu 4,97 bani, respectiv 1,17% mai mult decât în ziuaprecedentă. Acesta este cel mai ridicat nivel atins de euro dinnoiembrie anul trecut. "Nu ştiu ce va fi mai departe, dar până la oclarificare a lucrurilor am putea să vedem oscilaţii pe piaţavalutară, dar nu la nivelul zvonurilor curente", a comentat vineripentru ZF Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, dupăce în discuţiile publice reapăruseră speculaţii privind posibilacreştere a euro spre 5 sau chiar 7 lei. În a doua parte a zileipiaţa s-a calmat, euro încheind ziua sub pragul de 4,28 lei.Liviu Chiru

Bursa s-a prăbuşit cu 10%

Bursa s-a înscris pe o corecţie puternică vineri, după anunţulCC în jurul orei 11:30, în prima oră de la deschidere Bursaevoluând aproape în stagnare, pe volume reduse. După anunţ, cea maimare scădere din piaţă a fost consemnată de SIF-uri, grupate subBET-FI, care au înregistrat o scădere intra-day, de peste 10%. Lafinalul şedinţei, indicele pierdea 9,4% faţă de referinţă, în vremece indicele BET, al celor mai lichide zece titluri din piaţă, aînregistrat o corecţie de peste 4,8%, pierzând aproape 250 depuncte faţă de referinţă. Valoarea tranzacţiilor de vineri adepăşit 13,7 mil. euro, în prima oră de tranzacţionare rulajulpieţei fiind de sub 1 mil. euro.

Prima de risc de ţară urcă din nou

Prima percepută pentru asigurarea obligaţiunilor româneştiîmpotriva riscului de neplată a urcat vineri cu 30 de puncte debază, până la 410 puncte pentru maturitatea de cinci ani, ceea ceînseamnă că un investitor trebuie să plătească 41.000 de europentru a asigura un portofoliu de un milion de euro. Investitoriistrăini au reacţionat imediat la ştirea privind respingereamăsurilor de austeritate, care implică şi o amânare a trageriitranşelor de la FMI. Prima de risc, reflectată în cotaţiile CDS(credit default swaps) urcase de la niveluri de 200 de puncte debază la sfârşitul lui martie până spre 380 de puncte în mai, pefondul revenirii aversiunii la risc, după care se stabilizase.Liviu Chiru

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24