Eveniment

Daca nu mai vin de la CEC, banii pentru ANL si CNI vin de la buget

16.04.2004, 00:00 26



Guvernul analizeaza posibilitatea acordarii unor fonduri in valoare de 2.000 de miliarde lei pentru finantarea Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) si de 1.000 miliarde lei pentru Compania Nationala de Investitii (CNI), in urma rectificarii bugetare, au declarat surse din Ministerul Transporturilor.



"Se discuta pe tema unei redistribuiri in valoare de 2.000 de miliarde de lei pentru ANL si de 1.000 de miliarde lei pentru CNI, din bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, al altor ministere sau din fondul de rezerva aflat la dispozitia Guvernului", au adaugat sursele citate.



Potrivit acestora, "exista tot interesul" la nivelul autoritatilor pentru identificarea modalitatilor de finantare suplimentara a ANL si CNI.



"Agentia Nationala pentru Locuinte are asigurate, prin bugetul pe 2004, fonduri de 3.600 de miliarde lei, care insa nu sunt suficiente pentru finalizarea celor 12.000 de unitati locative programate pentru acest an si deschiderea altor proiecte. Compania Nationala de Investitii are insa nevoie urgenta de 1.000 miliarde lei pentru constructia salilor de sport", au afirmat sursele.



Cele doua institutii - ANL si CNI - ar fi trebuit sa finanteze o parte din lucrarile pe care urmau sa le faca, respectiv constructia de locuinte si sali de sport, prin imprumuturi care ar fi urmat sa fie contractate de la CEC. Printr-o ordonanta de urgenta publicata luna trecuta, guvernul autoriza cele doua institutii sa contracteze imprumuturi de 6.500 de miliarde de lei (circa 162 milioane de euro). Din aceasta suma, ANL urma sa contracteze un imprumut de 5.000 miliarde lei (125 milioane euro), iar Compania Nationala de Investitii - 1.500 miliarde lei (peste 35 milioane euro). Ordonanta a fost insa abrogata dupa ce comunitatea de afaceri si opozitia parlamentara au criticat dur actul normativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO