Eveniment

Dacia desfide criza si creste cu 21% pe o piata auto europeana care s-a prabusit cu 14%

16.06.2009, 18:41 23
Numarul inmatricularilor de autoturisme noi de pe piata locala a ajuns in intervalul ianuarie-mai la un nivel de 51.616 de masini, potrivit statisticilor Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile. Cu toate acestea, Dacia este pe primul loc in Europa la cresterea numarului de autoturisme inmatriculate.
Declinul pietei locale este cel de-al saselea cel mai puternic la nivel european, dupa cel de 90% din Islanda, tarile baltice si Irlanda. Singurele piete din Europa care au inregistrat cresteri la nivelul primelor cinci luni sunt Germania - cu plus 22%, cel mai accelerat avans, in timp ce Slovacia si Cehia au crescut cu 1,3%, respectiv 5,5%.
La nivelul lunii mai, declinul pietei locale a atins un nivel de minus 53%, fata de 5% la nivelul pietei europene.
„Anul 2009 va fi unul extrem de slab pentru piata auto locala. Daca anterior spuneam ca vanzarile din acest an vor fi la 80% din cele de anul trecut, daca vom ajunge la un nivel de 50% vom putea spune ca a fost un an bun", a subliniat Constantin Stroe, presedintele Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania.
Luna mai este cea de-a doua luna in ceea ce priveste volumul inmatricularilor de autoturisme din acest an, dupa ianuarie, cand au fost inregistrate 13.815 de masini.
 
Dacia, prima la cresteri
Dacia, principalul constructor local, a inregistrat la nivel european cel mai accelerat ritm de crestere al volumului de masini inmatriculate, atat la nivelul primelor cinci luni, de 22% la 89.965 de unitati, cat si in mai, de 100% la aproape 25.000 de masini. In luna mai, vanzarile Dacia au fost sustinute de programele „Rabla" din Germania unde Sandero este promovat ca „masina de 5.000 de euro", dar si in Franta si Spania.
„Dacia a inregistrat cea mai accelerata crestere deoarece are cea mai tanara gama de modele din Europa si in plus are un bun raport pret/calitate", a subliniat Stroe.
Presa germana a comparat modelele Dacia cu furculitele de plastic deoarece sunt ieftine si utile. Productia uzinei de la Mioveni este de 1.200 de masini pe zi si se lucreaza sase zile pe saptamana, iar de pe data de 15 iunie productia va fi majorata la 1.340 de autovehicule. Dacia a inregistrat in luna mai pe piata locala un volum de 3.938 de masini inmatriculate, in scadere cu 38% comparativ cu perioada similara a anului trecut, dar in crestere cu 10% fata de luna anterioara.
 
VW ramane cel mai bine vandut
Singurele alte marci care au mai inregistrat un avans pe piata europeana la nivelul primelor cinci luni mai sunt Hyundai cu plus 13%, la 137.000 de unitati, si Alfa Romeo, cu un avans de 11%, la 47.700 de unitati, ambele lansand modele de clasa mica in ultimele sase luni, Alfa MiTo, respectiv Hyundai i20.
In Europa vanzarile grupului Renault au inregistrat un declin de 16,7%, la 502.000 de unitati, incetinit de cresterea Dacia, in contextul in care vanzarile marcii franceze au inregistrat un declin de peste 22%.
VW s-a mentinut cel mai bine vanduta marca in Europa, inregistrand in mai un avans de 9,2%, la 152.600 de unitati, dar un declin de 2,3% la nivelul primelor cinci luni, la 682.400 de unitati.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO