Eveniment

Dacia: "Piata a scazut cu 50%. Este greu sa facem previziuni pentru mai mult de o saptamana"

Dacia: "Piata a scazut cu 50%. Este greu sa facem previziuni pentru mai mult de o saptamana"

Constantin Stroe, vicepresedintele Automobile Dacia: Nu s-a mai intamplat niciodata in ultimii 40 de ani ca din 30 de zile sa se lucreze doar zece la Dacia.

04.12.2008, 19:53 42

Piata auto locala a inregistrat luna trecuta cel mai mare declin din ultimii opt ani, in conditiile in care vanzarile de automobile au scazut cu 50% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut. In 2007, noiembrie a fost una dintre cele mai bune luni, cu peste 34.000 de autovehicule comercializate, majoritatea importatorilor atingandu-si deja targetul pe anul in curs.

Dacia a comercializat pe piata locala luna trecuta doar 4.688 de unitati in comparatie cu cele aproape 10.000 de masini, in acelasi interval din 2007. Previziunile nu sunt bune nici pentru decembrie, iar vanzarile vor continua sa scada, in conditiile in care directorul general al companiei Franois Fourmont a declarat recent ca s-au inregistrat 3.600 de comenzi, la jumatate fata de noiembrie 2007.
"Atat piata auto, cat si Dacia au scazut cu 50% in luna noiembrie. In contextul economic actual Dacia nu poate face estimari cu un avans mai mare de o saptamana. Daca Dacia nu poate, nu pot nici furnizorii sai", a spus Stroe, amintind de cei aproape 120.000 de oameni angajati de cei peste 1.000 de furnizori de componente si de reteaua de dealeri din tara.
Primii afectati au fost insa angajatii Dacia, care au fost trimisi in somaj tehnic de la data de 20 noiembrie pana la 7 decembrie. Ca efect direct, furnizorii au anuntat masuri similare. Astfel Subansamble Auto Pitesti a trimis in somaj 800 de oameni, Elba Timisoara a trimis acasa pe o perioada limitata 400 de angajati, iar altii, precum Continental, reduc productia.
"Nu s-a mai intamplat niciodata in ultimii 40 de ani ca din 30 de zile sa se lucreze doar zece la Dacia", a adaugat Stroe.
Reprezentantii Dacia au declarat ca in urma scaderii vanzarilor pe plan local, masura de ajustare a nivelului productiei ar putea aduce si renuntarea la 600 de angajati cu contracte de munca temporare.
"Saptamana urmatoare, in functie de evolutia pietei se va lua decizia cu privire la cei 600 de angajati", a spus Liviu Ion, directorul de comunicare al Dacia.
Alti 2.400 de angajati s-ar putea confrunta in cursul anului viitor cu aceeasi situatie. In cazul in care scaderea pietei se va mentine la un nivel dramatic, de aproape 50%, este posibil ca Dacia sa decida sa nu reinnoiasca contractele ce urmeaza sa expire.
"Daca masurile promise, reajustarea taxei, inghetarea ei pentru masinile noi, demararea programului de reinoire a parcului auto de la 1 ianuarie, functioneaza, atat Dacia, cat si furnizorii cred ca vor putea pastra toti angajatii", a spus Ion.
In conditiile in care vanzarile au scazut cu peste 50%, luna trecuta, acestea au ajuns la un nivel de 17.000 de unitati, valoare care ar reprezenta cel mai slab rezultat din acest an, valoare mai mica si decat cea de aproximativ 20.000 de unitati realizata in luna ianuarie - care in fiecare an reprezinta luna cu cele mai slabe rezultate.
Brent Valmar, vicepresedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile, a subliniat ca de abia in urmatoarele zile putem vorbi de cifre exacte in ceea ce priveste evolutia vanzarilor in noiembrie.
"Pentru final de an va fi o competitie pentru noi sa terminam la acelasi nivel de vanzari ca in 2007, in conditiile actuale, mai ales ca si inghetarea taxei auto s-a amanat. In luna noiembrie am fost in linie cu piata, cu o scadere ceva mai mare de 30% a vanzarilor", a declarat Mihai Bordeanu, director comercial al Toyota Romania.
O mare parte dintre importatori nu au centralizat datele cu privire la rezultatele vanzarilor din luna noiembrie, iar cei care au realizat-o deja nu doresc sa le comunice pe fondul neincrederii din piata. Dealerii insa, care se afla mai aproape de consumatorul final, vad piata in gri si anunta vanzari mult reduse.
"Am avut o scadere mai mare de 50% fata de noiembrie 2007, iar pentru decembrie avem o estimare de scadere de pana la 50%, din cauza importurilor second-hand si a panicii aduse de criza financiara", a declarat Ana Muntianu, directorul de marketing al dealerului Skoda, Delcar.
"Avand in vedere mediatizarea crizei clientii sunt mai reticenti, fiecare asteapta oferte mai bune. Va fi greu ca in acest an sa mai repetam rezultatul din 2007, cand am comercializat 4.000 de masini", a declarat Mona Ciurea, directorul comercial al dealerului Renault, Serus.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO