Eveniment

Dacia si deprecierea leului au mai atenuat scaderea exporturilor

Dacia si deprecierea leului au mai atenuat scaderea exporturilor
09.02.2010, 23:15 16

Semnele de revenire a exporturilor au aparut in ultimele doualuni ale anului. Dupa ce in noiembrie 2008 exporturile treceaupentru prima data in cinci ani pe minus, in noiembrie 2009 aurevenit pe plus, pentru ca ritmul de crestere sa se accentueze indecembrie.

"Evolutia satisfacatoare a exporturilor in plina criza economicas-a datorat in principal majorarii cererii pentru masinile Dacia siutilajele produse in Romania, ca urmare a investitiilor strainesubstantiale din anii anteriori, dar si datorita deprecieriimonedei locale care a determinat cresterea competitivitatiiexporturilor romanesti", a comentat Melania Hancila,economistul-sef al Volksbank.

Exportatorii au avut mari dificultati anul trecut, chiar si inconditiile unui curs depreciat care i-a avantajat. Prabusireaeconomiilor din principalele tari partenere a determinat inchidereaa mii de firme exportatoare.

Hancila spune ca anul acesta este posibil ca exporturile sainregistreze o usoara crestere comparativ cu 2009, insa consideraca firmele exportatoare nu vor mai beneficia de avantajul cursului,astfel ca va trebui sa se bazeze strict pe competitivitate si pecresterea cererii din partea tarilor partenere. "Importurile vorramane la un nivel redus datorita prabusirii cererii interne pefondul cresterii somajului."

Volumul exporturilor a scazut in primele zece luni cu ritmuricuprinse intre 6 -27% fata de aceleasi perioade din 2008. Insa, innoiembrie exporturile au urcat cu aproape 7%, iar in decembrieritmul de crestere s-a accentuat, la 18,9%.

Pe ansamblul anului trecut, exporturile au coborat cu 13,9% fatade 2008 la valorile exprimate in moneda unica, ajungand la 29 mld.euro. Exporturile sunt solutia de supravietuire a producatorilor,avand in vedere ca cererea de pe piata autohtona, afectata dediminuarea puterii de cumparare, nu reprezinta o alternativa pecare sa se poata baza prea mult.

Valoarea importurilor a ramas la un nivel redus in 2009,inregistrand o scadere de 32,3% fata de anul 2008, la 38,7 mld.euro, semnaland un consum intern in cadere.

Deficitul comercial a scazut anul trecut cu aproape 60% fata de2008, la 9,7 mld. euro, importurile coborand de 2,3 ori maiaccelerat fata de declinul exporturilor.

Pentru acest an guvernul estimeaza o crestere a exporturilor de3,5%, evolutie considerata de unele firme suprarealista.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO