Eveniment

Daianu: Vanzarea de moneda in scop speculativ ar trebui interzisa

09.11.2008, 18:50 39

Vanzarea de moneda in scop speculativ (short-selling) ar trebui interzisa, chiar si pe timp limitat, in conditiile in care regiunea noastra ar putea deveni o victima colaterala a crizei de pe pietele financiare, a propus fostul ministru de finante Daniel Daianu Comisiei pentru Afaceri Economice si Monetare a Parlamentului European.

"In economiile emergente ale UE suntem extrem de ingrijorati de impactul acestei crize financiare. Regiunea noastra ar putea deveni o victima colaterala a acestei crize din cauza volatilitatii imense de pe pietele financiare, atacurilor speculative asupra monedelor noastre nationale, retragerilor de capital si recesiunii tot mai adanci. In lumina acestor realitati, consider ca, printre alte masuri, ar trebui interzisa pe pietele noastre vanzarea de moneda in scop speculativ (short-selling), chiar si pe timp limitat, cand lucrurile scapa de sub control - ceea ce americanii si britanicii au facut recent, prin interzicerea vanzarii de actiuni ale marilor banci in scop speculativ, este graitor in acest sens", a spus Daianu.
Europarlamentarul liberal a mai precizat ca o alta problema se refera la capacitatea de crestere a predispozitiei bancilor de a imprumuta in perioade in care ele sunt obsedate de recapitularizare.
Asa cum arata unele date, atunci cand bancile centrale injecteaza capital si ofera linii de credit bancilor comerciale, acestea din urma "nu raspund intotdeauna pozitiv acestor stimuli... in sensul de a nu ingheta imprumuturile". Dezbaterile Comisiei ECON au avut loc in prezenta lui Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogrup, care a participat la aceasta sedinta in contextul reuniunii extraordinare a Consiliului European de la finele saptamanii trecute. Premierul Tariceanu a discutat recent cu sefii de guvern din Polonia, Ungaria si Bulgaria, pentru a formula un punct de vedere comun si a insista, la summitul european informal pe tema crizei financiare, ca monedele nationale din statele non-euro sa fie protejate de atacuri speculative.
Consiliul Concurentei a anuntat la finele saptamanii trecute ca s-a autosesizat si a inceput, din oficiu, o investigatie pe piata serviciilor bancare si interbancare avand ca obiect o posibila intelegere intre anumite institutii de credit.
"Investigatia are la baza suspiciuni privind posibilul schimb de informatii, precum si anumite conduite comerciale evidentiate, de altfel si de mass-media, in acest sector", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Gheorghe Oprescu.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO