Eveniment

Dăianu vrea un curs leu euro mai slab ca să nu mai depindă economia de Euro, dar Pascariu spune că băncile nu rezistă la un curs mai mare de 4,5 lei

Dăianu vrea un curs leu euro mai slab ca să nu mai depindă economia de pierderi, dar Pascariu spune că băncile nu rezistă la un curs mai mare de 4,5 lei

Autor: Claudia Medrega

29.09.2011, 00:08 1725

"Ce facem cu băncile, dacă s-ar întâmpla o cădere controlată a Greciei? Sunt convins că vor fi naţionalizate bănci, dacă va exista o cădere. Trebuie să avem, ca toate celelalte ţări, un plan B, dacă se declară default-ul Greciei. Cinci bănci din România ar ajunge sub controlul unui stat grecesc pe perfuzie. Poţi imagina ieşirea Greciei din zona euro, chiar dacă toată lumea neagă. Sunt scenarii la care se lucrează în ministere de finanţe şi bănci centrale. Sigur că nu se discută public, dar eu vă spun că aceste analize se fac", a spus fostul ministru de finanţe Daniel Dăianu la conferinţa de risc de ţară organizată de Coface.

El a amintit că în cazul CEC, singura bancă de top rămasă la stat, nu a fost aprobată capitalizarea, în timp ce în toată Uniunea Europeană am asistat la recapitalizări ale instituţiilor de credit cu bani publici.

România poate să spună că prezenţa băncilor greceşti aici a devenit o vulnerabilitate, aşa cum şi Austria, care are o expunere foarte mare pe Europa de Est, susţine că această situaţie a vulnerabilizat-o, în opinia lui Dăianu.

Cele cinci bănci cu acţionariat elen active pe plan local concentrează depozite de aproximativ 6 mld. euro şi 17% din activele bancare.

Principala ameninţare care planează asupra sistemului bancar local de când criza din Grecia a căpătat o amploare greu de anticipat în urmă cu doi ani este ca băncile elene să ajungă în situaţia de a tăia liniile de finanţare ale subsidiarelor locale, de a trece la vânzări de active şi chiar de a cere rambursări anticipate ale finanţărilor.

În viziunea analiştilor de la Londra ai gigantului american JP Morgan Chase, sistemul bancar ar rămâne pe picioare chiar şi în cel mai negru scenariu, în care băncile elene ar fi atât de lovite de criza financiară încât ar fi forţate să renunţe la subsidiarele din străină­­tate. JP Morgan consideră că autorităţile române au resursele necesare pentru a prelua subsidiarele băncilor elene şi să le revândă ulterior altor bănci străine.

Pascariu, UniCredit: Un curs de 4,5 lei/euro ar impune recapitalizarea băncilor

Dăianu a adus în discuţie faptul că pieţele financiare au contribuit la declan­şarea crizei prin înclinaţia exagerată către operaţiunile speculative. "Pieţele financiare destabilizează sistemele economice pentru că activitatea bancară este dominată de trading. Banii cei mai mulţi se fac din speculaţii. Traderii câştigă din volatilitate."

În replică la această idee, Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Ţiriac Bank, a spus că băncile nu sunt interesate de volatilitatea cursului, deşi câştigurile din trading se susţin din oscilaţii, deoarece la o rată de 4,5 lei/euro băncile ar trebui să se recapitalizeze pentru că mulţi dintre clienţii îndatoraţi în valută ar fi puşi în dificultate.

"O provocare pentru sistemul bancar este deprecierea leului şi aversiunea faţă de risc. Băncile comerciale nu au un interes în deprecierea masivă a leului. Un curs de schimb de peste 4,4 lei/euro ne-ar duce într-o zonă foarte dificilă şi ar impune băncilor să aducă capital să se recapitalizeze. Totodată, un curs de peste la 4,4 lei/euro ar pune în dificultate pe mulţi dintre debitorii băncilor", a spus Pascariu.

Bancherul crede că există scenarii de criză la BNR, însă probabil banca centrală nu consideră că există riscul creşterii cursului de schimb peste 4,5 lei/euro.

În opinia lui Dăianu, flexibilitatea cursului de schimb pune România într-o poziţie mai favorabilă în faţa crizei decât dacă s-ar fi aflat în zona euro.

"Eu consider că a nu fi în zona euro în această perioadă este un atu, spre deosebire de alţii. Dacă nu eşti pregătit, mori cu euro în braţe."

"Pentru" reducerea dobânzii-cheie a BNR

Dan Pascariu, unul dintre cei mai experimentaţi bancheri de pe piaţă, crede că ar putea fi redusă dobânda-cheie a BNR până la sfârşitul acestui an, iar tendinţa va fi urmată şi de băncile comerciale. "Ar fi un semnal în sistem. Sunt convins că şi băncile vor reduce ratele. Dobânzile la lei va trebui să scadă, având în vedere şi noul regulament de creditare. Se va reduce diferenţialul de dobândă, iar românii se vor obişnui să ia credite în lei."

Şi Daniel Dăianu apreciază că BNR ar putea opera o uşoară reducere a dobânzii de politică monetară în contextul scăderii rapide a inflaţiei.

"BNR ar putea să încerce să coboare, nu cu mult, dobânda, având în vedere abrupteţea scăderii inflaţiei."

Pascariu a amintit că în prezent sistemul bancar este foarte bine capitalizat şi chiar dacă se confruntă cu foarte multe provocări în această perioadă, rămâne unul dintre motoarele care pot să asigure creşterea economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO