Eveniment

Daniel Dăianu: Marele reproş către guvernarea Boc îl reprezintă eficienţa scăzută a investiţiilor publice

Daniel Dăianu: Marele reproş către guvernarea Boc îl reprezintă eficienţa scăzută a investiţiilor publice

Autor: Adelina Mihai

06.02.2012, 13:24 450

Indicatorii macroeconomici ai României, după mai bine de trei ani de la instaurarea guvernului condus de premierul Emil Boc, arată foarte bine, însă marele reproş îl reprezintă modul în care au fost cheltuiţi banii publici în această perioadă, este de părere profesorul de economie Daniel Dăianu, fost ministru de finanţe. Premierul Emil Boc i-a anunţat astăzi pe miniştri că a decis să depună mandatul Guvernului.

"Ce i se tot reproşează acestui Guvern, mai ales de către instituţiile financiare internaţionale (FMI, Banca Mondială) este eficienţa foarte scăzută a investiţiilor publice. Deşi se alocă 5-6% din PIB investiţiilor publice, nu se văd rezultatele", spune Dăianu.

El a mai precizat că nu se poate vorbi de o destabilizare în ceea ce priveşte situaţia economică a ţării şi că cei care o echivalează cu demisia unui guvern nu înţeleg că astfel de decizii fac parte din regulile democraţiei.

"Guvernul Boc se bucura de foarte puţină încredere din partea populaţiei, iar venirea altui guvern nu echivalează cu instabilitatea economică. Oamenii de afaceri din toată lumea sunt familizarizaţi cu aceste schimbări, însă ceea ce contează cel mai mult pentru lumea afacerilor sunt deciziile greşite pe care le ia un guvern", mai spune Dăianu.

Indiferent de cine va veni la guvernare în viitor, important este ca alegerile să conducă la formarea unui Guvern cu susţinere parlamentară solidă, organizate în mod corect, mai spune el.

"Orice guvern care va fi acum înscăunat trebuie să evite derapajele, să nu comită erori mari, să respecte angajamentele României şi să permită o tranizţie lină către următorul guvern. Important este ca alegerile, indiferent dacă vor fi anticipate sau nu, să fie organizate în mod corect", a mai spus Dăianu.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a fost numit în funcţia de premier interimar.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO