Eveniment

Datoria externa a crescut de 3 ori in 5 ani ajungand la 23,6 miliarde euro, Cum comentati?

Vladescu a facut rost de la bancherii straini de inca 1 mld. euro. Dar datoria externa depaseste 23 de miliarde de euro
11.03.2010, 23:08 17

Ministerul Finantelor a vandut ieri pe piata externaeuroobligatiuni pe cinci ani in valoare de 1 miliard de euro, la unrandament de 5,17% pe an, printr-o emisiune considerata de analistidrept "un succes", avand in vedere cererile de subscriere de aproape 5 miliarde de euro.

Cuponul anual (dobanda fixa) este de 5% pe an - fiind cel maiscazut cost la care Romania s-a imprumutat de pe piata privataexterna.

Dupa un roadshow in mai multe centre financiare europene,subscrierea a durat circa trei ore, iar prima platita pesteindicatorul de referinta al pietei pentru maturitatea de cinci ania fost de 2,68 puncte procentuale.

Deutsche Bank, HSBC si EFG Eurobank au fost intermediariiselectati de Finante pentru a se ocupa de plasareaobligatiunilor.

"Cred ca emisiunea de eurobonduri poate fi considerata un successi va inlatura presiunile de finantare. Randamentul e rezonabil debun. Romania nu a mai iesit pe pietele internationale de multavreme, iar cine a fost interesat a avut o varianta buna cu aceastaemisiune", a comentat Radu Craciun, director de investitii laEureko Pensii. El apreciaza ca nu ar fi fost o idee buna accesareaunei sume mai mari, care s-ar fi realizat probabil la o dobanda maimare. Romania nu a mai iesit pe piata internationala de capital dinvara lui 2008. Datoria externa creste in numai o luna cu peste 3miliarde de euro, avand in vedere ca la Trezoreria statului a ajunsieri si a doua transa de la Comisia Europeana, de 1 miliard deeuro, dupa ce in februarie a intrat jumatate din transele 3 si 4 dela FMI, adica 1,2 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO