Eveniment

Datoria publica a sarit cu 7 mld. euro anul trecut, la aproape o treime din PIB. Cum comentati?

Datoria publica a sarit cu 7 mld. euro anul trecut, la aproape o treime din PIB
26.02.2010, 00:00 39

Exprimata in lei, datoria publica a urcat anul trecut cu 36%,pana la 149 miliarde de lei, ajungand astfel sa reprezinte putinpeste 29% din Produsul Intern Brut (PIB), fata de 21,7%, in anulprecedent.

Statul a fost nevoit sa se imprumute agresiv anul trecut pentrua-si acoperi deficitul bugetar enorm, care a urcat la 7,2% din PIB,respectiv 8,5 miliarde de euro.

"Ritmul de crestere a datoriei a fost destul de ridicat, darreflecta adancirea deficitului fiscal. Nivelul nu esteingrijorator. Este la limite confortabile si suportabile", aprecizat Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank. Eaconsidera ca este fezabil scenariul de scadere a serviciuluidatoriei in acest an, in conditiile in care anul trecut s-aimprumutat mai agresiv de pe piata externa si pe termene mailungi.

Desi statul a prezentat initial imprumuturile externe ca onecesitate pentru a asigura finantarea economiei, pe fondulrestrangerii dramatice a finantarilor din mediul privat carealimentasera cresterile din anii trecuti, cheltuielile publicerealizate nu au reusit sa dea impulsul asteptat. Economia a cazutcu 7,2% anul trecut, fata de o crestere cu 7% in 2008, inconditiile in care statul a "reusit sa majoreze doar cheltuielilecu salariile, in timp ce investitiile publice - care au efect deantrenare in economie - s-au diminuat.

Imprumuturile atrase agresiv de Trezorerie de la bancile localeau pus presiune pe cresterea dobanzilor, statul ajungand saplateasca peste 14% in prima parte a lui 2009 pentru a obtinefinantare.

In aceste conditii, Trezoreria a preferat sa se imprumute petermen scurt, unele imprumuturi fiind rostogolite de mai multe oriin cursul anului.

La sfarsitul anului 2009, circa 55% din titlurile de stat maiaveau mai putin de un an pana la scadenta, fata de 45% in urma cuun an. In aceste conditii, sumele platite in 2009 in contuldatoriei publice - rate de capital si dobanzi - au urcat de aproapepatru ori fata de anul precedent, pana la 56,7 miliarde de lei(echivalentul a 13,3 miliarde de euro).

Pentru 2010 Ministerul Finantelor intrevede o scadere aserviciului datoriei publice cu 26%, pana la 42 miliarde de lei(circa 10 mld. euro). Ajustarea va fi pe seama datoriei interne, alcarei serviciu este proiectat sa coboare cu 36%, pana la 32,4miliarde de lei, pe fondul reducerii dobanzilor platite, dar si alprelungirii maturitatii titlurilor vandute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO