Eveniment

Datoria publica urca cu 3 miliarde de euro in martie

Datoria publica urca cu 3 miliarde de euro in martie
11.03.2010, 23:11 46

Anul trecut, imprumuturile luate de stat de la FMI si UE, dar side la bancile locale au impins datoria publica in sus cu 7 mld.euro, pana la 35 mld. euro, adica 30% din PIB.

Statul trebuie sa gaseasca refinantare in acest an pentru cele1,4 mld. euro din titlurile in valuta pe care le-a vandut bancilorpe piata locala la sfarsitul lunii noiembrie din 2009, precum sipentru o emisiune de eurobonduri de 700 mil. euro care ajunge lascadenta in iulie. La acestea se adauga scadente la titlurile destat in lei, in conditiile in care mare parte din sumeleimprumutate anul trecut pe piata interna au scadente scurte.

La emisiunea de eurobonduri de ieri cererea din parteainvestitorilor a fost ridicata. Statul s-a angajat la o doanda de5,17% pe an, pe maturitatea de cinci ani, adica cu 2,67 % mai multfata de dobanda la care se imprumuta acum Germania pe 5 ani, de2,5%. Grecii s-au imprumutat pe 5 ani la 6% dobanda. Nu se stiedeocamdata cine a subscris.

Cat conteaza ratingul?

Marti, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's(S&P) a revizuit perspectiva ratingurilor pe termen lung aleRomaniei, de la "negativa" la "stabila", la circa o luna dupa ce siagentia de rating Fitch a adoptat o masura similara. Totusi, celedoua agentii de rating acorda Romaniei calificativul ("junk") -speculativ, doar Moody's continuand sa acorde calificativul curecomandare de investitii - "investment grade".

"In astfel de momente investitorii au propriile socoteli. Nuurmaresc neaparat, orbeste ratingul acordat unei tari. Existadecuplari semnificative intre randament si rating", spune RaduCraciun, director de investitii la Eureko Pensii.Investitorii seuita la pretul pe care trebuie sa-l plateasca pentru a-si cumparaprotectie fata de riscul ca Romania sa nu-si poata rambursa datoria- asa-numitul "credit default swap".

Cum a fost cu eurobondurile in 2008

Emisiunea anterioara de eurobonduri a fost lansata de Romania invara anului 2008. Titlurile au fost lansate pe 10 ani, inconditiile in care discutiile cu investitorii au indicat ca aceastascadenta era cea mai atractiva. Si atunci subscrierea a durat circatrei ore, perioada in care au fost stranse circa 1,3 mld. euro dincare au fost acceptate 750 mil. euro.

Dobanda anuala (cuponul) a fost stabilita la 6,5%, iarrandamentul a fost de 6,69%, spread-ul fiind de 13 puncte de bazasub marja de incredere alocata Romaniei pe pietele internationale.Ordinele de achizitie acceptate au venit in 2008 din partea a circa60 de investitori. Grecii, investitori traditionali in euroboonduriromanesti, au subscris atunci circa 30% din suma.

Prima de risc pentru Romania peste dobanda de referinta era inprimavara anului 2008 de 272 de puncte de baza (2,7%) , dar in ziuaemisiunii s-a inregistrat o comprimare a marjei pana la 170 depuncte.

Plasamentele bancilor au reprezentat circa 70%. La sfarsitullunii iunie din 2008, Finantele au avut de rascumparateuroobligatiuni de 664 mil. euro.

La emisiunea din 2003, Finantele imprumutasera 700 mil. euro pesapte ani la o dobanda de 5,75% pe an.

Planuri pentru 2010

In 2010 deficitul bugetar va fi finantat in proportie majoritaradin emisiuni de euroobligatiuni si alte surse externe. Finantareadeficitului bugetar presupune costuri destul de mari, diminuandpotentialul de alocare a banilor pentru investitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO