Eveniment

De ce nu se reflecta recesiunea in preturi mai mici?

De ce nu se reflecta recesiunea in preturi mai mici?
18.08.2009, 00:00 22

Contractia drastica a cererii nu a determinat o ajustare de aceeasi amplitudine a preturilor, cum spune teoria economica. Explicatia: in Romania, cursul de schimb leu/euro dicteaza inflatia, deprecierea anuala a monedei nationale fata de euro ridicandu-se in iunie la peste 15%.

Rata inflatiei este pe un trend descendent vizibil, de la un varf de 9% in iulie anul trecut la 5% in iulie anul acesta, dar ramane cea mai ridicata din UE, unde inflatia medie era de 0,2% in iulie.

In zona euro, se poate vorbi deja de un proces deflationist (rata negativa), cu un nivel al ratei inflatiei anualizate de -0,7% in iulie, potrivit Eurostat.

„Impactul cursului de schimb asupra inflatiei este la noi mult mai puternic decat scaderea cererii agregate. Mecanismele de cerere si oferta nu functioneaza intr-o economie precum cea a Romaniei la fel ca intr-o tara dezvoltata. Vedem inca o inflatie ridicata din cauza unui curs de schimb mai ridicat, si totodata din cauza unor probleme structurale din economie, precum cresterea preturilor reglementate sau pozitiile monopolistice din unele sectoare", comenteaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Cursul de schimb mediu era de 3,65 lei/euro in iunie 2008, pentru ca in iunie 2009 sa ajunga la 4,21 lei/euro. De la inceputul anului, leul a slabit cu aproape 8%.

Tarile emergente, in proces de convergenta la zona euro, se confrunta in general cu o rata a inflatiei mai ridicata ca urmare a procesului de ajustare a preturilor pana la nivelul celor din tarile dezvoltate.

In urmatoarea perioada, inflatia Romaniei ar putea continua sa scada.

„Somajul este in crestere - rata somajului inregistrat se afla deja la 6,3%, iar ultimele sapte luni au adus aproximativ 170.000 de noi someri, salariile nominale incetinesc rapid si ar putea scadea, in timp ce activitatea de creditare este destul de slaba. Toate acestea vor pune presiune in sens descendent asupra preturilor de consum", se arata intr-un raport al Directiei de Cercetare de Piata si Macroeconomica a BCR.

Analistii BCR noteaza ca principalele riscuri asupra procesului dezinflationist (rata pozitiva, dar in scadere) sunt reprezentate de evolutia pretului petrolului pe pietele internationale, persistenta unor rigiditati in stabilirea preturilor si productia agricola.

„In urmatoarele doua luni, inflatia va ramane in jurul nivelului de 5,2-5,3%. Cu toate acestea, pana la finalul anului este asteptata o reducere a ratei inflatiei pana la 4,7-4,8%", comenteaza Catalina Molnar, senior economist la RBS Bank.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO