Eveniment

De ce trece Cadastrul de la Interne la Elena Udrea

De ce trece Cadastrul de la Interne la Elena Udrea

Autor: Iulian Anghel

28.09.2011, 00:02 2277

Trecerea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor în cea a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea, a fost decisă de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, întrunit luni seara în şedinţă.

Întrebarea care se pune este de ce această instituţie atât de importantă pentru investitorii imobiliari a trecut de la un minister la altul. Informaţiile existente la ANCPI sunt extrem de importante pentru investitorii imobiliari, care găsesc acolo date despre regimul proprietăţii şi proprietari.

Avocatul Alecu Buftea de la casa de avocatură DLA Piper, specialist în piaţa imobiliară, spune că în acest domeniu este nevoie de multă transparenţă.

Atâta vreme cât există transparenţă, iar noul Cod civil, care intră în vigoare la 1 octombrie, oferă cadrul legal pentru transparenţă, inclusiv în privinţa cărţilor funciare, măsura s-a putea dovedi bună pentru că, până în prezent, Ministerul de Interne nu a demonstrat că are specialişti pentru a duce la bun sfârşit acest proces, crede Buftea.

Lipsa cadastrului este una dintre cele mai mari probleme ale României când vine vorba de­spre regimul proprietăţii şi îi încurcă şi pe investitori.

Elena Udrea a afirmat că această schimbare este necesară în­tru­cât în România nu există cadastru imobiliar, iar procesul poate fi grăbit prin trecerea Cadastrului la Ministerul Dezvoltării. În România doar 19 localităţi mici şi fără însemnătate au finalizat cadastrul.

Buftea mai spune că, după intrarea în vigoare a noului Cod civil, accesul la liberă informaţie este întărit şi că oricine va dori să consulte datele cadastrului o va putea face.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO