Eveniment

De la Bruxelles, prognozele Guvernului par prea optimiste. Deficitul bugetar poate iesi din tinta

De la Bruxelles, prognozele Guvernului par prea optimiste. Deficitul bugetar poate iesi din tinta
25.03.2010, 00:00 13

Comisia Europeana a evaluat ieri programele actualizate deconvergenta si stabilitate pentru Cehia, Danemarca, Ungaria,Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, Polonia, Romania siSlovenia.

Programul de convergenta transmis de Guvern la Bruxelles nu maiinclude insa riscurile luate in calcul initial care indicau,printre altele, ca exista posibilitatea ca deficitul bugetar sa nupoata fi ajustat la 3% din PIB in 2012, iar cresterea PIB sa fiemai mica.

In viziunea Comisiei, deficitul bugetar ar putea sa depaseascain 2010 tinta asumata de Guvern, iar programul de convergenta nuinclude suficiente masuri de consolidare a finantelor publice caresa faciliteze incadrarea in obiectivele fiscale asumate pentru anii2011 si 2012.

"Deficitul pentru 2010 ar putea sa depaseasca nivelul estimat inprogram, avand in vedere ca unele dintre masurile care au ca scopreducerea cheltuielilor, precum reducerea numarului de angajati dinsectorul public, sunt dificil de realizat din punct de vederesocial si politic", se mentioneaza intr-un document care continecomentariile CE asupra Programului de Convergenta al Romanieipentru perioada 2009-2012.

"Evaluarea Comisiei Europene mi se pare foarte realista.Reducerea somajului prognozata de autoritatile romane este extremde optimista Totodata, este greu de crezut ca tinta de deficitbugetar poate sa fie atinsa, daca nu se iau masuri concrete. Autrecut trei luni si semnalele date de Guvern nu sunt incurajatoare;nu s-a facut nimic concret in legatura cu salariile din sectorulbugetar. Nu stiu cum vor sa atinga tinta de deficit daca nu facdisponibilizari - si atunci somajul va creste", a comentat MelaniaHancila, economistul-sef al Voksbank.

Guvernul si-a propus sa reduca in acest an deficitul bugetar lacel mult 5,9% din PIB (6,3% dupa metodologia europeana). In ceea cepriveste masurile pentru anii urmatorii, Comisia asteapta de laGuvern Cadrul bugetar pe termen mediu, care trebuie predat pana lasfarsitul lunii mai.

Un risc potential pe termen mediu este acumularea de datorii decatre companiile de stat, ceea ce ar putea sa aiba consecinteasupra bugetului, astfel ca guvernul ar putea sa fie nevoit saintervina la un moment dat. De asemenea, tintele pe termen mediu arputea fi amenintate si de "potentialul impact negativ al cicluluielectoral asupra finantelor publice."

Comisia Europeana recomanda Romaniei sa implementeze masurile deconsolidare fiscala pentru a corecta deficitul excesiv, saimbunatateasca cadrul fiscal prin adoptarea si aplicarea legiiresponsabilitatii fiscale si sa implementeze legea pensiilor."Adoptarea si implementarea reformei pensiilor va fi crucialapentru imbunatatirea sustenabilitatii pe termen lung a finantelorpublice".

Pe langa problemele care ar putea fi intampinate in privintareducerii cheltuielilor publice, CE sugereaza ca si realizareaproiectiilor privind veniturile ar putea intampina de asemeneaobstacole. In acest sens, Comisia apreciaza ca statul ar putea aveadificultati la incasarea datoriilor Rompetrol, plata cuprinsa inProgramul de Convergenta cu o contributie pozitiva de 0,47% dinPIB.

Potrivit CE, va fi esential ca Guvernul sa accelereze ritmulimplementarii reformelor structurale, pentru a sustine potentialulde crestere economica, care va consolida la randul sausustenabilitatea sistemului finantelor publice. Totodata, Romaniaar trebui sa ia masuri concrete pentru accelerarea absorbtieifondurilor structurale de la UE, deoarece acestea vor permitecresterea investitiilor fara amenintarea tintelor de deficitbugetar.

In viziunea Comisiei Europene, cresterea economica a Romaniei vafi afectata pe termen mediu de efectele crizei prin investitii maiscazute, constrangeri asupra disponibilitatii creditului sicresterea somajului structural. In plus, impactul crizei coincidecu efectele negative ale imbatranirii demografice si alesustenabilitatii finantelor publice.

Prognozele de inflatie pentru anii 2010 - 2012 par optimiste,tinand cont de evolutia salariilor, de cresterea preturilor laenergie si de posibile noi majorari ale preturilor administrate,potrivit CE. Pe de alta parte, impactul presiunilor inflationistear putea fi contracatar de aprecierea leului in raport cu euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO