Eveniment

De la cine ia credit Romania si cat

25.02.2009, 18:22 11

Romania va apela in mod sigur la un imprumut extern, mai intai urmand sa aiba loc discutii cu reprezentantii Comisiei Europene, spune ministrul finantelor, Gheorghe Pogea.

Aceasta este deocamdata singura certitudine, nefiind stabilite inca institutiile financiare internationale de la care va lua Romania bani pentru finantarea deficitelor si datoriei si nici suma care va fi imprumutata.
Premierul Emil Boc a mentionat ieri, la o conferinta organizata de cotidianul Business Standard, ca negocierile sunt inca in desfasurare, explicand ca Guvernul discuta cu reprezentantii CE despre posibilitatea finantarii deficitului bugetar. "Orice buget de stat are un deficit, iar acesta trebuie finantat. Discutam la nivelul Comisiei Europene posibilitatea finantarii acestui deficit", a spus Boc.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara la inceputul saptamanii ca analizeaza, impreuna cu Guvernul, suma optima de imprumutat de pe plan extern, in conditii de costuri cat mai avantajoase si cu un calendar rezonabil de rambursare.
Incheierea unui acord de imprumut doar cu FMI este privita cu o oarecare rezerva de membrii coalitiei aflate la guvernare din cauza constrangerilor de politica fiscal-bugetara care ar putea rezulta dintr-o intelegere de acest gen. Oricum, un imprumut de la FMI ar putea fi utilizat pentru protejarea rezervelor valutare si nu s-ar regasi in economie decat prin eventuale "interventii" ale BNR, dupa cum spunea Isarescu. In schimb, fondurile UE ar putea fi utilizate pentru a acoperi temporar deficitul bugetar si pentru a sustine cresterea economica. Principala varianta analizata in prezent este obtinerea de finantare de la CE, dar sub supravegherea FMI.
Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, spune ca discutia despre finantarea externa se bazeaza pe intrebarile: "De la cine? Cat? Si cum facem ca acea finantare sa fie directionata catre sectorul privat?".
"Regulile UE sunt foarte clare. O tara membra trebuie sa mearga la CE sa discute cand are o problema. Este vorba, asadar, de o finantare de la UE cuplata cu o monitorizare a FMI - sau chiar finantare", raspunde Dumitru la prima intrebare. El sustine ca problema cea mai mare este estimarea golului de finantare. "Noi vedem intr-un scenariu optimist un gol de finantare de 7-8 mld. euro, iar intr-un scenariu pesimist de 17-18 mld. euro." El sustine insa ca cel mai probabil este scenariul unui gol de finantare de 10-12 mld. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO