Eveniment

De unde ia statul banii pentru reactoarele 3 si 4

08.08.2008, 21:23 24

Nuclearelectrica va contracta, cu garantia statului, credite de 220 mil. euro si va aloca, din 2011, 100 mil. euro din listarea la Bursa pentru constructia reactoarelor 3 si 4 la centrala din Cernavoda, negocierile cu ceilalti investitori urmand sa fie incheiate cel tarziu in luna decembrie.
Nuclearelectrica va detine participatia majoritara, de 51%, la compania care va realiza lucrarile de constructie a reactoarelor 3 si 4 la centrala de la Cernavoda (CNE) si va contribui cu 2,04 mld. euro la acest proiect, ale carui costuri totale sunt estimate la 4 mld. euro.
Initial, participatia Nuclearelectrica in acest proiect a fost stabilita la 20%, dar Guvernul a decis, la sfarsitul lunii iunie, ca operatorul centralei nucleare de la Cernavoda sa detina pachetul majoritar.
Pentru a-si asigura participatia de 51% la compania care va realiza investitia, Nuclearelectrica va contribui in natura cu active evaluate la 350 mil. euro, cu o productie de 245 de tone apa-grea, in valoare de 100 mil. euro, si cu fonduri proprii de 120 mil. euro, conform devizului estimat de cheltuieli, aprobat de Guvern. Nuclearelectrica va contracta insa, cu garantia statului, si imprumuturi totale de 220 mil. euro, pentru proiectul de constructie a celor doua reactoare. Imprumutul va fi garantat suveran, incepand cu 2012.
Compania mizeaza, incepand cu 2011, si pe fonduri rezultate din listarea la Bursa, de 100 mil. euro. Strategia pentru sectorul energetic prevede ca procedurile de listare a unui pachet de 10-15% din capitalul Nuclearelectrica sa inceapa in 2008, dar presedintele Bursei de Valori Bucuresti a apreciat ca listarea este posibila pentru prima parte a anului viitor.
Sumele astfel asigurate de Nuclearelectrica vor fi completate cu alocari bugetare de 350 mil. euro pentru finantarea productiei de apa-grea la Romag Drobeta-Turnu Severin, in perioada 2009-2012.
Cele mai mari sume vor fi insa platite de stat din Fondul national de dezvoltare, in cuantum total de 800 mil. euro. In 2009 vor fi alocate 20 mil. euro, iar diferenta va fi distribuita esalonat, in intervalul 2010-2016.
Documentul aprobat de Guvern prevede ca negocierile cu investitorii selectati pentru constructia celor doua reactoare ale centralei nucleare sa fie finalizate in maximum 120 de zile.
Autoritatile au selectat anul trecut sase companii pentru formarea unei societati mixte care sa construiasca reactoarele 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda, respectiv CEZ (Cehia), Electrabel (Belgia), Enel (Italia), ArcelorMittal Romania, RWE (Germania) si Iberdrola (Spania).
Statul a decis insa sa majoreze cota Nuclearelectrica la proiect dupa ce detaliile privind participatiile au fost deja agreate cu cei sase investitori.
Inceperea constructiei celor doua reactoare nucleare este prevazuta pentru 2009, iar reactoarele ar urma sa fie finalizate in 2014-2015. Pentru a putea incepe constructia celor doua reactoare nucleare, statul trebuie sa se inteleaga cu cele sase companii straine implicate in proiect asupra nivelului participatiei fiecareia.
Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, in urma cu o luna, ca negocierile cu investitorii ar putea fi incheiate in acest an.
Singura centrala nucleara din Romania, de la Cernavoda, functioneaza cu doua grupuri nucleare cu o putere de circa 700 MW fiecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO