Eveniment

De unde vine creşterea economică de 4,1% pe 2016

De unde vine creşterea economică de 4,1% pe 2016

Autor: Iulian Anghel

08.12.2015, 00:04 664
Guvernul mizează în construcţia bugetului pe o creştere economică de 4,1%, pe care economiştii o consideră rezonabilă în baza rezultatelor din ultima vreme.

Proiecţia de creştere de 4,1% aparţine Comisiei Naţionale de Prognoză, de data aceasta ea fiind sensibilă pentru că neralizarea ei ar pune sub semnul întrebării bugetul de cheltuieli constituit deja la limita de sus a pragului de admisibilitate – 2,95% din PIB pe ESA.

Potrivit estimărilor guvernului, cererea internă va reprezenta şi anul viitor motorul creşterii economice. Acestea vor fi dublate de investiţii, cel de-al doilea motor de creştere. Potrivit raportului care însoţeşte bugetului pe 2016, pe latura ofertei Finanţele estimează o îmbunătăţire a activităţii economice în toate sectoarele, în special în ramurile industriale cu potenţial ridicat de export şi în sectorul construcţiilor.

Potrivit sursei citate, ritmul de creştere a formării brute de capital fix va fi de 6,2%, în vreme ce cheltuielile cu consumul final al populaţiei se vor majora cu 4,7%.

De asemenea, Finanţele se aşteaptă la o majorare a numărului de salariaţi de 3,5%, concomitent cu reducerea ratei şomajului, înregistrat la 4,8% la sfârşitul anului 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO