Eveniment

Declaratiile de TVA, pana in 15 februarie

Declaratiile de TVA, pana in 15 februarie
02.02.2010, 23:10 27

Firmele inregistrate in scopuri de TVA care realizeaza achizitiisi livrari intracomunitare de bunuri si servicii trebuie sa depunapana in 15 februarie primele declaratii recapitulative din acestan.

Incepand din 2010 declaratia recapitulativa se depune lunar,pana pe data de 15 a lunii urmatoare, fata de anul 2009 candaceasta se depunea trimestrial, pana pe 25 a lunii urmatoaresfarsitului de trimestru. O alta noutate este ca declaratiarecapitulativa cuprinde pe langa livrarile si achizitiileintracomunitare de bunuri si achizitiile si prestarile de serviciiintracomunitare.

"Pe langa schimbarile legate de tratamentul TVA al diverselorachizitii sau prestari de servicii, s-a marit considerabil efortuladministrativ al acestor contribuabili in ceea ce privesteindeplinirea obligatiilor declarative", considera Ramona Jurubita,Tax Partener si Coordonator al Departamentului de ImpoziteIndirecte din cadrul KPMG Romania.

Transmiterea declaratiilor recapitulative privind livrarile,achizitiile sau prestarile intracomunitare cu sume incorecte oriincomplete constituie contraventie si este sanctionata conformCodului de procedura fiscala cu o amenda de 2% din suma totala aachizitiilor sau livrarilor intracomunitare de bunuri nedeclaratesau, dupa caz, 2% din diferentele declarate rezultate ca urmare adeclaratiilor recapitulative incorecte sau incomplete.

"In consecinta, la prima vedere s-ar parea ca declarareaincorecta a serviciilor intracomunitare nu ar fi subiect al acesteiamenzi de 2%. Asa cum sunt prevederile legale in vigoare, esteposibil sa avem diverse abordari ale inspectorilor fiscali in ceeace priveste impunerea acestei amenzi cu ocazia unor viitoarecontroale fiscale", a explicat Jurubita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO