Eveniment

Deficit bugetar de 0,12% din PIB la sfarsitul T1

08.05.2007, 18:29 14

Bugetul general consolidat a inregistrat, la sfarsitul primului trimestru, un deficit de 449,8 mil. lei (133 mil. euro), reprezentand 0,12% din PIB, rezultat din venituri de 25,91 mld. lei (7,7 mld. euro ) si cheltuieli de 26,36 mld. lei (7,8 mld. euro).
In primele doua luni, bugetul general consolidat a inregistrat un excedent de 0,12% din PIB, desi bugetul de stat a inchis perioada pe minus, situatia fiind contrabalansata de surplusul de venituri de la bugetele locale si asigurarile de pensii.
Ponderea veniturilor in PIB reprezenta, la sfarsitul lui martie, 6,8% din Produsul Intern Brut (PIB), comparabila cu nivelul cheltuielilor, de 6,9%. La 31 martie, taxa pe valoarea adaugata a adus la buget 4,87 mld. lei, iar incasarile din accize au insumat 2,49 mld. lei. Sumele colectate din impozitul pe profit si impozitul pe venit si salarii au totalizat 2,03 mld. lei, respectiv 3,03 mld. lei.
Incasarile din contributii de asigurari sociale au insumat 8,81 mld. lei. Cele mai ridicate valori la cheltuieli au fost raportate pe segmentele "Transferuri" - 13,38 mld. lei si "Asistenta sociala" - 9,06 mld. lei. Bugetul de stat a inregistrat un deficit de 4,22 mld. lei, rezultat din diferenta dintre venituri (8,38 mld. lei) si cheltuieli (12,6 mld. lei). La nivelul bugetelor locale, ritmul de crestere a veniturilor l-a devansat cu mult pe cel al cheltuielilor, excedentul depasind 2,3 mld. lei.
Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declara la inceputul acestei luni ca dupa primele patru luni bugetul general consolidat a inregistrat un excedent estimat la 0,3% din PIB, pe fondul reducerii deficitului bugetului de stat de la 1,5% in primul trimestru la 0,8% la sfarsitul lui aprilie.
Potrivit unor surse din Ministerul Economiei si Finantelor, institutia va propune Guvernului o rectificare bugetara prin redistribuirea unei sume de 1,2 mld. euro, reprezentand fonduri necheltuite de ministere in primul trimestru al anului, intentie anuntata chiar de Vosganian pentru luna mai, daca evolutia incasarilor va fi buna.
Pentru acest an, Guvernul a stabilit un plafon al deficitului bugetar de cel mult 2,8% din PIB. Anul trecut, limita a fost de 2,5% din PIB, dupa ce Executivul a majorat tinta de deficit de doua ori, de la un nivel initial de 0,5% din PIB, pentru a suplimenta cheltuielile de investitii in infrastructura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO