Eveniment

Deficit de 1 mld. € la bugetul de pensii după cinci luni

Deficit de 1 mld. € la bugetul de pensii după cinci luni
01.07.2010, 23:48 173

Bugetul asigurărilor sociale de stat a înregistrat după primelecinci luni din acest an un deficit de 4,1 mld. lei (aproape 1 mld.euro), iar sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen mediu şilung devine din ce în ce mai incertă dacă economia nu-şi revine şinu se reformează sistemul.

Situaţia pare să fie sub control dacă privim execuţia bugetarăde la sfârşitul lunii mai, unde la bugetul asigurărilor socialeapare un uşor excedent, de 89,3 mld. lei. Însă bugetul pensiilor afost salvat încă o dată de bugetul de stat. Surplusul înregistratdupă cinci luni a fost obţinut graţie unui transfer de 4,23 mld.lei (circa 1 mld. euro) de la bugetul de stat. Bugetul asigurărilorsociale de stat înregistrează deficite anuale cronice din 2006, iaranul trecut s-a înregistrat cea mai mare valoare a deficitului dinultimii 10 ani, de circa 6,3 mld. lei (1,5 mld. euro), reprezentând15% din cheltuielile anuale cu pensiile.

"Bugetul asigurărilor sociale de stat se confruntă cu undezechilibru structural substanţial şi redresarea acestuia vaconstitui o mare provocare pentru politica fiscală românească înanii următori, deoarece drepturile acordate anterior pe motiveelectorale şi fără fundamente economice solide se dovedesc acum afi extrem de greu de revocat. Acum a venit vremea când toatăpopulaţia trebuie să plătească pentru neregulile create în sistemulromânesc de pensii în ultimii 20 de ani şi măsurile anterioare dereducere artificială a şomajului, prin pensionarea forţată apersoanelor care se apropiau de vârsta de pensionare în companiilede stat care trebuia restructurate", a comentat Melania Hăncilă,economistul -şef al Volksbank.

Dacă numărul total de pensionari este de circa 5,7 milioane,numărul contribuabililor este de 4,9 milioane. În aceste condiţiiraportul de dependenţă este de 0,8 plătitori la un beneficiar,comparativ cu situaţia din 1990, când erau 2,2 plătitori la unbeneficiar. Atenuarea deficitului creat de sistemul de pensii va fiun proces de lungă durată, care va presupune reducerea pensiilorspeciale, îngheţarea punctului de pensie la nivelul actual înurmătorii ani, corectarea abuzurilor din sistemul de pensii şirecalcularea pensiilor pe principiul contributivităţii.

"Chiar dacă restructurarea sistemului de pensii va fi un procescu impact social dureros, este necesară corecţia imediată aacestuia, altfel deficitul fiscal se va menţine ridicat şi în aniiurmători, conducând la lărgirea continuă a datoriei publice externepână la niveluri care nu vor mai fi sustenabile", a mai spusHăncilă.

Bugetul pentru plata pensiilor este de aproximativ 8% din PIB(circa 10 mld. euro), însă veniturile realizate din contribuţii lasistemul public de pensii nu sunt suficiente, deficitul fiindacoperit de la bugetul de stat. Valul pensionărilor anticipate şiefectul majorării pensiilor de anul trecut a determinat o creşterea deficitului bugetului asigurărilor de stat în primele cinci lunicomparativ cu aceeaşi perioadă din 2009. Deşi veniturile au fost laun nivel apropiat, cheltuielile au crescut în acest an. Anul trecutponderea cheltuielilor totale anuale cu pensiile în PIB a fost de9%, tendinţa fiind ascendentă. Dacă autorităţile anunţau iniţial căintenţionează să transfere în 2010 suma de 7,3 mld. lei (1,7 mld.euro) de la bugetul de stat către bugetul de pensii, acum sumavehiculată este de 11 mld. lei (2,5 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO