Eveniment

Deficitul bugetar, 2% din PIB anul viitor

13.06.2008, 22:10 9

Bugetul pentru anul viitor va fi construit cel mai probabil pe un deficit de aproximativ 2% din PIB, a declarat ieri ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian.
"Cred ca specialistii care au facut estimari privind presiunile care vor veni pe buget in 2009 de la pensii nu au luat in calcul ca veniturile vor creste fata de acest an cu aproximativ 4-5 miliarde euro", a explicat Vosganian, raspunzand atentionarilor de la Comisia Europeana.
El a precizat ca toate avertizarile venite din partea CE, inclusiv privind eventuale presiuni electorale asupra bugetului au fost adresate intregului spectru politic, nu doar Executivului. Vosganian a tinut sa precizeze ca pana in prezent institutia nu a primit o declaratie oficiala din partea Comisiei Europene.
Comisia estimeaza ca deficitul bugetar va urca anul viitor la 3,7% din PIB, cu mult peste nivelul maxim de 3% admis in UE, si recomanda Romaniei consolidarea finantelor publice prin cresterea disciplinei bugetare si continuarea reformelor economice.
In acelasi timp, executivul european considera ca desi deficitul anticipat depaseste cu mult limita admisa in UE, situatia poate fi remediata daca strategia bugetara va fi modificata.
Comisarul european Joaquin Almunia a declarat la sfarsitul lunii ianuarie ca majorarea deficitului bugetar in Romania reprezinta un motiv serios de ingrijorare, iar Guvernul trebuie sa fixeze tinte bugetare mai sanatoase, pentru a evita incalcarea reglementarilor europene. Comisia considera ca este improbabil ca Romania sa echilibreze bugetul pana in 2011 si cere reduceri mai ample ale deficitului in 2008 si in anii urmatori, potrivit unui proiect al CE de evaluare a programului fiscal pe termen lung al autoritatilor de la Bucuresti, anuntat la acea data.
La finele perioadei ianuarie-aprilie a acestui an, bugetul general consolidat a inregistrat un excedent de 1,07 miliarde de lei, reprezentand 0,2% din PIB. La nivelul bugetului de stat a fost raportat un deficit de 2,7 miliarde de lei, in timp ce bugetele locale au fost pe execedent de 3 miliarde de lei.
Pe ansamblul bugetului general, veniturile totale au avansat cu 48%, la 55,8 miliarde de lei, cresterea cheltuielilor fiind de 50,5%, la 54,7 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO