Eveniment

Deficitul bugetar a ajuns la 4,5% din PIB, dar cheltuielile cu investitiile continua sa scada

Deficitul bugetar a ajuns la 4,5% din PIB, dar cheltuielile cu investitiile continua sa scada
27.09.2009, 18:41 20

Deficitul s-a adancit pe fondul scaderii veniturilor si almajorarii cheltuielilor curente. In acelasi timp, cheltuielile decapital (cheltuieli cu investitiile) au scazut cu circa saseprocente fata de perioada ianuarie-august 2008.

In termeni absoluti, deficitul a fost de 22,3 miliarde de lei(circa 5,3 mld. euro), in conditiile in care la sfarsitul luniiaugust veniturile la bugetul general consolidat insumau 103,3miliarde de lei (24,5 mld. euro), in scadere cu 6,6% fata denivelul consemnat in perioada similara a anului trecut, indicadatele publicate de Ministerul de Finante.

A crescut puternic in doua luni

Pana la sfarsitul primului semestru, deficitul bugetar a fostmentinut in limita stabilita cu Fondul Monetar Intenational (FMI),dar in iulie si august diferenta dintre cheltuieli si venituri s-aaccentuat, apropiindu-se de tinta prognozata initial pentru intreganul 2009, de 4,6% din PIB. Noua tinta de deficit bugetar pentru2009 agreata de FMI dupa prima evaluare a acordului de finantareincheiat cu Romania in primavara este de 7,3% din PIB, adicaaproape 8,6 mld. euro.

"E normal ca deficitul sa se accentueze de la o luna la alta,pentru ca este improbabil ca intr-o luna veniturile la bugetul destat sa depaseasca cheltuielile. Tinta de deficit bugetar de 7,3%din PIB mi se pare optimista, iar incadrarea in aceasta tintadepinde foarte mult de managementul cheltuielilor", este de parereLaurian Lungu, managing partner la Macroanalitica.

Oficialii din Ministerul de Finante se asteapta ca incepand culunile septembrie-octombrie sa poata fi observate in executiabugetara reducerile de cheltuieli efectuate odata cu ultimarectificare bugetara. "Ajustarile de cheltuieli decise larectificare se vor vedea din toamna in buget. Cred ca la sfarsitulanului ne vom incadra in tinta renegociata cu FMI, de 7,3% dinPIB", a declarat secretarul in Ministerul de Finante, GeorgheGherghina.

Analistii spun ca un deficit de 7,3% din PIB nu poate fi atinsdecat printr-un management prudent al cheltuielilor, in lipsa uneiastfel de strategii deficitul ar putea depasi opt procente. "Undeficit de 7,3% la finalul anului ar reflecta o politica prudenta.Este necesar ca reducerile de cheltuieli prevazute in rectificareabugetara din august sa se vada in lunile urmatoare, pentru caaltfel degeaba au mai fost efectuate", considera Laurian Lungu.

Venituri mai mici cu 6%

In timp ce veniturile au scazut cu mai mult de sase procente,cheltuielile suportate de la bugetul de stat s-au majorat inprimele opt luni cu 8,3% fata de aceeasi perioada din 2008, pana la125,6 miliarde de lei (29,8 mld. euro). In aceste conditii, statula fost nevoit sa se imprumute agresiv de pe piata bancara, pentrua-si putea onora la timp platile.

De asemenea, Executivul a reusit sa conviga FMI ca jumatate dinurmatoarele doua transe din acordul stand-by incheiat cu institutiamonetara internationala sa fie folosita pentru finantareadeficitului bugetar.

Guvernul a apelat la finantare externa, mai ieftina incomparatie cu cea interna, dupa ce in perioada ianuarie-augustcheltuielile cu dobanzile au crescut cu 53,9% fata de intervalulsimilar din 2008.

In acelasi timp, cheltuielile cu personalul s-au majorat cu10,8% fata de primele opt luni din 2008, iar cheltuielile cuasistenta sociala au ajuns la 8,3 miliarde de lei (2 mld. euro) caurmare a majorarii punctului de pensie si a introducerii pensieisociale minim garantate.

Cheltuielile de capital au scazut, in schimb, cu 6,1% fata deperioada ianuarie-august 2008, pana la la 12,6 miliarde de lei(aproximativ 3 miliarde de euro). Cheltuielile totale pentruinvestitii au fost de 20 de miliarde de lei, circa 4% din PIB.

La capitolul venituri, cele mai mari scaderi s-au inregistrat laTVA (-19,9%) si venituri nefiscale (-13,6%).

Cresteri de venituri au fost consemnate in cazul accizelor(10,9%) si al contributiilor la bugetul asigurarilor sociale(0,9%).

CNP: Scadere de 7,7% a economiei si 685.000 de someri lafinalul anului

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit in scadereestimarea privind contractia de anul acesta a economiei romanesti,de la 4% la 7,7%. Estimarea ramane totusi usor optimista incomparatie cu prognoza Fondului Monetar International (FMI), carevede un declin al economiei de 8-8,5%. Prognoza preliminara detoamna a CNP indica o crestere economica de 0,5% respectiv 2,5%pentru 2010 si 2011.

Oficialii CNP, previzioneaza o inflatie de 4,3% la finalulanului, similara cu tinta de inflatie a bancii centrale, de 4,5%.In august, indicele preturilor de consum a coborat la 4,96% inscadere cu peste trei procente fata de nivelul consemnat in aceeasiluna a anului trecut.

Pentru 2010, CNP vede o crestere medie a preturilor de 3,5procente. La sfarsitul lui 2014, inflatia anualizata ar puteacobori pana la 2%, se mai arata in prognoza de toamna a CNP.

Analistii bancilor comerciale sunt insa mai rezervati in ceea cepriveste atingerea tintei de inflatie in 2009 si 2010. De exemplu,ultimul raport al ING indica o crestere a preturilor de consum cu5,7% anul acesta. Pentru 2010 analistii ING vad o inflatie de 5,5%.Un nivel de 4,3% al inflatiei este estimat si de FMI.

Rata somajului va fi de 7,6% la sfarsitul lunii decembrie,numarul total de someri urmand sa ajunga la 685.000 de persoane,mai arata datele cuprinse in prognoza de toamna a CNP. Ratasomajului a atins 6,6% la sfarsitul lui august, dupa ce in ultimeleluni cresterea lunara s-a stabilizat in jurul a 0,3%. La sfarsitulanului trecut, rata somajului era de 4,4%.

In ceea ce priveste veniturile populatiei, CNP estimeaza casalariile vor scadea in termeni reali cu 2,2% fata de anul trecutsi vor ramane constante in 2010. Abia in 2011, salariile ar puteasa inregistreze o crestere usoara, de 1,3%. Castigul salarial mediunet ar putea urca de la 1.309 lei in 2008 la 1.350 de lei anulacesta si 1.400 de lei anul viitor. CNP vede un curs de schimb de4,25 lei/euro anul acesta si 4,03 lei/ euro in 2014.Ciprian Botea

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO