Eveniment

Deficitul bugetar dupa cinci luni, 0,2% din PIB

13.07.2004, 00:00 7

Bugetul general consolidat a inregistrat, in primele cinci luni ale acestui an, un deficit de 4.267,7 miliarde de lei, reprezentand 0,2% din produsul intern brut, dupa ce in primele patru luni a inregistrat un excedent de 0,08% din PIB.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Finantelor, veniturile au crescut cu 11,7%, in termeni reali, pana la 273.679,5 miliarde de lei, iar cheltuielile au urcat cu 9,7%, la 277.947,2 miliarde de lei.
Evolutia pozitiva a veniturilor a fost determinata, printre altele, de cresterea incasarilor din impozitul pe profit datorita maririi cotei de impozitare aferente activitatii de export de la 12,5%, la 25%, si de majorarea contributiei impozitului pe venit ca urmare a cresterilor salariale si a numarului de salariati.
In ceea ce priveste bugetul asigurarilor sociale de stat, acesta a avut un deficit de 2.006,7 miliarde de lei, dupa ce cheltuielile au fost realizate in proportie de 39,5% fata de programul anual, iar gradul de colectare a veniturilor a fost de 37,7%.
De asemenea, bugetul asigurarilor sociale de sanatate a consemnat un sold negativ de 1.500,9 miliarde de lei, diferenta dintre gradul de realizare la venituri si cheltuieli fiind de 2,7 puncte procentuale.
Excedentul bugetelor locale s-a redus, in luna mai, cu 815 miliarde de lei, pana la 5.601,7 miliarde de lei, insa soldul pozitiv al fondului pentru plata ajutorului de somaj a avansat cu 40%, pana la 512,3 miliarde de lei.
In aceasta saptamana, Ministerul Finantelor va prezenta Guvernului primul proiect de rectificare a bugetului pentru acest an, care prevede revizuirea deficitului bugetar prognozat de la 3% din PIB la 2,1% din PIB, conform acordului incheiat cu Fondul Monetar International.
Cea de-a doua rectificare bugetara va avea loc in perioada septembrie-octombrie. Executivul ar putea revizui atunci in crestere si prognoza de crestere economica, de 5,2%, dupa evaluarea datelor privind productia agricola in perioada verii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO