Eveniment

Deficitul bugetar se majorează sigur, CAS scade, dar nu se ştie când

Premierul Victor Ponta

Premierul Victor Ponta

Autor: Iulian Anghel

29.04.2014, 00:02 68

Bugetul Ministerului Apărării va fi suplimentat cu 700 mil. lei, ceea va antrena majorarea deficitului bugetar în 2014 cu 0,2% din PIB, de la 2,2% convenit cu FMI, la 2,4% din PIB. Reducerea contribuţiilor de asigurări cu 5 pp la angajator va însemna un efort bugetar de 2,6 mld. lei în ultimele şase luni din 2014, care nu va merge însă în deficit, ci va fi compensat prin reducerea altor cheltuieli şi dintr-o colectare mai bună la buget, a spus ieri premierul Victor Ponta.

Pentru majorarea deficitului bugetar ca urmare a creşterii cheltuielilor militare există acceptul FMI şi cel al Comisiei Europene, nu şi pentru reducerea CAS, aceas­tă ultimă măsură urmând să fie discutată cu creditorii internaţionali în iunie, spune şeful guvernului.

Premierul a susţinut ieri că execuţia bugetară pe trimestrul I este bună şi, pe această bază, poate fi aplicată reducerea CAS cu 5 puncte procentual la angajator. Însă declaraţia premierului nu a fost un angajament de reducere a CAS, ci o replică la o aserţiune a preşedintelui Traian Băsescu, care, pe baza aceleiaşi execuţii bugetare în T I, sugerase că nu poate fi redusă contribuţia de asigurări deoarece veniturile bugetare au fost sub cele programate în primul trimestru cu 1,6 miliarde de lei, chiar dacă au crescut cu 4% faţă de T1 2013.

Potrivit execuţiei bugetului general consolidat, veniturile bugetare au crescut în T I cu 4% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, la 48,8 mld. lei, în vreme ce cheltuielile au scăzut cu 2,9%, la 49,1 mld. lei. Deficitul bugetar a fost de 0,14% din PIB, faţă de 0,67% din PIB în TI 2013.

Premierul a spus ieri că această execuţie bugetară oferă baze pentru reducerea CAS cu cinci puncte la angajator.

„Avem colectări mai mari decât în primul trimestru al anului 2013 şi cheltuieli mai mici. Deocamdată, sunt mulţumit pentru că, pe baza rezultatelor pe primul semestru, putem să punem în aplicarea scăderea cu cinci puncte procentuale a contribuţiilor de asigurări sociale la angajator“, a spus Ponta.

El a spus că impactul bugetar calculat pentru ultimele şase luni din 2014, ca efect al scăderii CAS, este de 2,6 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO