Eveniment

Deficitul bugetar va fi redus în 2012-2014 tot prin reduceri de personal şi sistarea primelor

Autor: Dinca Thomas, Ovidiu Bărbulescu - Mediafax

17.04.2011, 15:20 117

Guvernul va reduce deficitul bugetar pentru următorii trei aniapelând din nou la reduceri de personal, sistarea plăţii celuide-al 13-lea salariu şi a primelor de vacanţă, pentru anul viitorfiind prevăzută şi îngheţarea în continuare a coeficienţilor deierarhizare din Legea salarizării bugetare.

Noile măsuri de austeritate suntprevăzute în proiectul Strategiei fiscal-bugetare pentru 2012-2014,document obţinut de MEDIAFAX.

Pentru anii următori seintenţionează reducerea deficitului bugetar la 3%, în 2012, la2,4%, în 2013, şi la 1,9%, în 2014. Documentul relevă însă căpolitica de cheltuieli pentru perioada 2012-2014 va fi încontinuare una restrictivă şi că aceste ţinte de deficit vor fiatinse în condiţiile continuării reducerilor de personal,eliminării plăţilor celui de-al 13-lea salariu, a tichetelor demasă şi a primelor de vacanţă, pentru anul viitor făcându-sereferire şi la "îngheţarea punctului de pensie".

Activitatea prestată în afaraduratei normale a timpului de muncă va fi compensată şi anul viitorexclusiv prin ore libere.

Prin reduceri de personal, numărulde posturi va fi redus până anul viitor la 1,24 milioane angajaţi.În decembrie anul trecut, premierul Emil Boc anunţa că numărul debugetari a scăzut la 1,27 milioane persoane.

"Anvelopa salarială pentru anul2012 trebuie să se încadreze în 42,5 miliarde lei, respectiv 7,1%din PIB. Anvelopa salarială va fi menţinută în limitele convenitede 7,1% din PIB pentru anul 2012 în condiţiile eliminării celuide-al 13-lea salariu şi a primei de vacanţă, reducerii numărului desalariaţi din sectorul bugetar, care va continua prin înlocuireaunui singur salariat din şapte care părăsesc sistemul, îngheţareapunctului de pensie, implementarea legislaţiei în domeniulsalarizării", este anunţat în document.

Cheltuielile cu salariile vorcontinua să fie limitate în 2013 şi 2014, la 6,7% din PIB şi,respectiv, la 6,4% din PIB.

În acelaşi timp, va fi continuată"aplicarea etapizată" a Legii-cadru de salarizare în sectorulbugetar, urmând însă ca anul viitor valoarea de referinţăcorespunzătoare coeficientului de ierarhizare 1,00 să fie menţinutăla 600 lei, iar coeficienţii aferenţi claselor de salarizare să nuse aplice, după sistemul utilizat şi în acest an.

Pentru anul viitor, cheltuielilede personal ale bugetului general consolidat au fost stabiliteluându-se în calcul "creşteri salariale acordate în două tranşe",astfel încât în 2012 să fie recuperată integral diminuareasalarială din 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO