Eveniment

Deficitul comercial la şapte luni a crescut cu 7% pe fondul cererii internaţionale scăzute

Deficitul comercial la şapte luni a crescut cu 7% pe fondul cererii internaţionale scăzute

În primele şapte luni ale anului importurile din UE au avansat cu 9%, ajungând astfel la 101 miliarde de lei. Foto: Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

11.09.2012, 00:05 230

Deficitul comercial înregistrat de România în primele şapte luni ale anului a crescut în lei cu aproape 7%, la 23,5 miliarde de lei (5,3 mld. euro) pentru că exporturile au avansat mai lent decât importurile pe fondul cererii scăzute pentru bunuri şi servicii de pe pieţele internaţionale.

În această perioadă, exporturile au crescut cu 5,5%, la 114 mld. lei, în timp ce importurile s-au majorat cu aproape 7%, la 138,4 mld. lei, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

"Una dintre explicaţiile pentru creşterea deficitului este scăderea cererii de pe piaţa externă. Este o tendinţă care este vizibilă de mai multe luni. Se ajunge în situaţia în care o companie poate importa materii prime sau piese pentru utilaje pentru ca apoi să nu le mai poată exporta ca bunuri finite", a explicat analistul economic Laurian Lungu.

Datele INS arată o încetinire drastică a exporturilor în raport cu anii anteriori. Dacă în primele şapte luni ale anului 2011 exporturile au crescut cu 27% ajungând la 108,1 mld. lei, în acest an avansul pe acelaşi interval a fost de aproximativ cinci ori mai mic.

Exporturile româneşti continuă să fie concentrate către pieţele din Uniunea Europeană. Astfel, în primele şapte luni pe piaţa Uniunii Europene exportatorii au livrat produse şi servicii în valoare totală de 81 mld. lei, în creştere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011. În acest interval exporturile către pieţele UE acoperă 70% din total. Acest segment are o evoluţie relativ constantă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atunci când exporturile către UE reprezentau 71% din total.

Mai alert în primele şapte luni au evoluat exporturile către pieţele extracomunitare. Astfel, afacerile pe care le fac exportatorii pe pieţele din afara pieţei comunitare au crescut în perioada ianuarie-iulie cu 7%, la 33,4 milioane de lei (7,6 mld. euro).

De cealaltă parte, importurile au evoluat pe acest interval într-un ton similar, înregistrând un avans de 6,2%.

Astfel, bunurile şi serviciile importate au ajuns în intervalul ianuarie-iulie la o valoare de 138 mld. lei (31,4 mld. euro). Datele INS arată că în timp ce importurile din UE sunt în creştere, bunurile şi serviciile intrate pe piaţa locală de pe alte pieţe sunt în declin.

În primele şapte luni ale anului importurile din UE au avansat cu 9%, ajungând astfel la 101 mld. lei (23,1 mld. euro). Importurile din UE reprezintă 73% din total, iar acest segment acoperă 87% din deficitul comercial din această perioadă.

Din totalul exporturilor, 40,5% sunt acoperite de maşini şi echipamente de transport, produsele chimice reprezintă 6,5%, alimentele, băuturile şi tutunul acoperă alte 7%, iar livrările de combustibili în străinătate înseamnă 5,4%.

În structura importurilor, aproximativ o treime este reprezentată de maşini şi echipamentele de transport, produsele chimice au o pondere de 14,1%, iar produsele agroalimentare, băuturile şi tutunul reprezintă 7,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO