Eveniment

Deficitul comercial nu se corecteaza doar prin curs

12.06.2008, 21:26 22

Deprecierea leului a contribuit la temperarea ritmului de crestere a deficitului comercial, dar evolutia cursului nu este suficienta pentru a inversa trendul, deficitul urmand sa creasca si anul acesta pana la un nivel comparabil cu cel din 2007, potrivit analistilor.
Deficitul comercial a crescut in primele patru luni din 2008, comparativ cu aceeasi perioada din 2007, cu 14,36%, la 6,9 mld. euro - respectiv cu 24,64%, la 25,37 mld. lei - dinamica exporturilor fiind mai accentuata decat cea a importurilor. Cresterea deficitului din primele patru luni a fost insa mult mai lenta comparativ cu cea inregistrata in perioada similara din 2007, cand avansul a fost de 65,8%. Totodata, ecartul dintre ritmul de crestere al exporturilor si cel al importurilor a fost mult mai accentuat in 2007.
"Ajustarea importurilor s-a produs prin deprecierea leului. Dar aceasta nu a fost suficienta pentru a inversa trendul deficitului. A limitat rata de crestere, dar nu a inversat trendul. Deprecierea cursului a ajutat, dar nu suficient. Deficitul este in crestere", a declarat pentru ZF directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea.
El a mai aratat ca politica fiscala, respectiv cota unica, si comportamentul financiar al populatiei continua sa stimuleze dinamica importurilor. Voinea estimeaza ca, la finele anului, deficitul va depasi usor nivelul de anul trecut, atat ca pondere in PIB, cat si ca valoare.
Dan Bucsa, economistul-sef al Bancpost, apreciaza insa ca exista semnale legate de stabilizarea deficitului de cont curent. "Pe de o parte, cresterea rapida a cererii de importuri a fost limitata de deprecierea leului si va fi, probabil, limitata in continuare de inasprirea conditiilor monetare reale. Pe de alta parte, exporturile au crescut puternic in primele doua luni ale anului, principalii factori fiind cresterea productiei de combustibili si produse manufacturate, precum si slabirea leului, care a ieftinit exporturile", a spus Bucsa.
Moneda nationala s-a depreciat cu 8,8% in ianuarie, cu 8,0% in februarie, cu 10,5% in martie si cu 9,2% in aprilie, fata de lunile corespunzatoare din 2007.
Viteza de crestere a exporturilor a depasit-o pe cea a importurilor si in aprilie, marcand astfel cea de-a cincea luna consecutiva in care dinamica incasarilor din comertul exterior o depaseste pe cea a cheltuielilor.
Economistul Bancpost apreciaza ca principalul risc legat de cresterea exporturilor este reducerea cererii de importuri in UE, cel mai important partener comercial al Romaniei. Totodata, un risc substantial pentru diminuarea deficitului comercial este ritmul de crestere al cererii.
"Nu ajunge sa stabilizam deficitul de cont curent - acesta trebuie redus. Reducerea lui, insa, va dura cativa ani. Atat timp cat veniturile cresc foarte repede, dinamica importurilor de bunuri de consum va ramane ridicata. In acelasi timp, importurile de utilaje si tehnologie sunt normale pentru o economie in expansiune si sunt solutia pentru o crestere viitoare a exporturilor", sustine Bucsa.
El apreciaza ca anul acesta deficitul comercial va creste usor fata de 2007, exprimat in euro, si se va reduce usor ca procent in PIB.
Deficitul de cont curent a inregistrat o temperare a ritmului de crestere, pe fondul reducerii deficitului comercial, dar ramane de vazut daca aceasta tendinta va fi una de durata sau doar una temporara, influentata de deprecierea leului.
Pentru acest an, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza un deficit comercial de 24 mld. euro, comparativ cu 21,59 mld. euro in 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO