Eveniment

Deficitul de cont curent a scazut in august fata de august anul trecut

24.10.2005, 18:35 12

Deficitul de cont curent a fost in luna august de doar 296 de milioane de euro, fata de 344 de milioane de euro in aceeasi luna din 2004, arata datele provizorii ale Bancii Nationale.

Este prima oara dupa o lunga perioada de timp cand exista o scadere luna la luna a deficitului de cont curent. Temperarea deficitului se datoreaza scaderii deficitului comercial si cresterii sumelor de bani trimise de romanii care muncesc in strainatate. Ultima oara cand deficitul scazuse, era octombrie 2004.

Cresterea deficitului a incetinit considerabil pe parcursul intregului an: 151% dupa primele doua luni, 77% dupa patru luni si 60% la jumatatea anului, pentru a fi de numai 48,6% la finele lui august.

Astfel, deficitul contului curent al balantei de plati a ajuns la finele lui august la 3,248 miliarde de euro, cu 1,06 miliarde mai mare decat cel inregistrat in primele opt luni din 2004. Principala cauza a cresterii deficitului de cont curent ramane dezechilibrul balantei comerciale. Numai in luna august a acestui an, deficitul export-import a crescut cu 630 mil. euro fata de luna trecuta. In august 2004, deficitul comercial crescuse cu doar 454 de milioane de euro. Cumulat pe primele opt luni, schimburile comerciale de bunuri si servicii ale Romaniei au inregistrat un deficit de peste 4,47 mld. euro, cu peste 1,5 mld. euro mai mult (54%) decat valoarea inregistrata in perioada similara din 2004.

De asemenea, capitolul venituri, reprezentand sumele transferate oficial de romanii aflati la munca in strainatate, consemneaza pe primele opt luni un sold negativ de 1,08 miliarde de euro, cu peste 200 de milioane de euro mai mult decat in perioada similara din 2004.

Volumul transferurilor curente, folosit ca indicator explicativ pentru fondurile remise, dar neinregistrate ca atare de catre romanii din strainatate, a ajuns in primele opt luni la 2,3 miliarde de euro, in crestere cu 725 de milioane de euro fata de aceeasi perioada a anului trecut. Numai in august, sumele transferate au fost de 403 milioane de euro, in crestere cu aproape 40 mil. euro fata de 365 milioane de euro in august anul trecut. Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat recent ca se asteapta ca volumul transferurilor curente sa fie de circa 3,5 miliarde de euro in 2005, fata de 2,5 miliarde de euro anul trecut. Daca sumele astfel remise in tara isi pastreaza ritmul de crestere din primele opt luni, estimarea poate fi chiar depasita.

Totusi, sumele transferate neoficial de catre romanii din strainatate nu au reusit sa compenseze minusurile reprezentate de deficitul comercial si capitolul de venituri.

Conform acelorasi date furnizate de BNR, datoria externa pe termen mediu si lung a crescut usor in august, cu 220 de milioane de euro, dupa ce stagnase luna anterioara. Astfel, datoria externa a ajuns la 22,3 mld. euro. Din totalul datoriei externe, doar aproape 11,4 mld. euro reprezinta imprumuturi contractate si garantate de stat, restul fiind datorie privata, negarantata. In august, datoria externa publica si public garantata si-a redus ponderea detinuta in totalul datoriei externe la doar 51%, fata de 55,3%, cat era la inceputul anului.

Rezervele internationale disponibile la Banca Nationala (inclusiv aur) se ridicau la sfarsitul lunii august la peste 17,6 mld. euro, ceea ce a determinat o imbunatatire a gradului de acoperire (a importurilor prin rezerve BNR) de la 5,2 luni de import la inceputul anului pana la 6,6 luni de import in august. Din acest motiv, rezerva bancii centrale poate parea supradimensionata, intrucat guvernatorul Isarescu anuntase ca BNR va pastra rezerva la un grad de acoperire de sub 6 luni de import. Pentru 2005, prognoza privind deficitul de cont curent este de 6,32 mld. euro, respectiv 8,1% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO