Eveniment

Deficitul de cont curent a trecut de 9 mld. euro, dar tendinta de temperare continua

Deficitul de cont curent a trecut de 9 mld. euro, dar tendinta de temperare continua
14.09.2008, 19:48 13

Ritmul de crestere al deficitului de cont curent a continuat sa se tempereze, fata de anul trecut, in primele sapte luni inregistrand o majorare de 11,9%, la 9,4 mld. euro, pe fondul cresterii exporturilor intr-un ritm mai accelerat comparativ cu importurile.

In primele sapte luni din 2007, deficitul de cont curent a inregistrat un avans de 98,3%.

Influenta determinanta asupra soldului contului curent din primele sapte luni ale acestui an a avut-o deficitul balantei comerciale, care a insumat 10,19 mld. euro, mai mare cu 9,3% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor BNR.

In primele sapte luni dinamica exporturilor a devansat cu 3,3 puncte procentuale dinamica importurilor, iar soldul transferurilor curente a urcat la 3,1 mld. euro, comparativ cu 3,07 mld. euro in aceeasi perioada a anului trecut.

Deficitul comercial, care are un impact semnificativ asupra soldului contului curent, a avut o evolutie buna inca de la inceputul anului, cu ritmuri de crestere ale exporturilor mai mari decat ale importurilor, favorizate in principal de cursul depreciat.

Analistii estimeaza pentru acest an un nivel al deficitului de cont curent comparabil cu cel din 2007, cele mai mari riscuri de accelerare a dezechilibrului ramanad aprecierea leului, incetinirea exporturilor catre UE si reducerea remiterilor ca urmare a dificultatilor economice din regiune.

Riscul ca exporturile sa incetineasca se poate materializa in contextul in care zona euro, principalul partener comercial al Romaniei, este de asteptat sa incetineasca substantial in contextul crizei financiare internationale.

Totodata, reducerea ritmului de crestere al creditului, ce poate fi accelerata de introducerea de catre BNR a masurilor administrative, ar putea avea ca efect reducerea vitezei de crestere a importurilor.

Nivelul deficitului va fi influentat si de evolutia remiterilor muncitorilor romani din strainatate, influentate de contractia activitatii si de dificultatile economice cu care se confrunta tarile din regiune, in special Spania si Italia.

Surplusul inregistrat de servicii in primele sapte luni din acest an a fost de 648 mil. euro in primul semestru, fata de 380 mil. euro in perioada ianuarie-iunie 2007.

Deficitul contului curent din ianuarie-iulie a fost acoperit in proportie de 61,4% prin investitii straine directe, care au ajuns la 5,76 mld. euro, din care participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat 55%, iar creditele intragrup 45%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO