Eveniment

Deficitul de cont curent din luna mai, cel mai mare din ultimele sase luni

Deficitul de cont curent din luna mai, cel mai mare din ultimele sase luni

Click pentru imaginea marita

17.07.2008, 19:29 13

Practic, dezechilibrul inregistrat in mai este depasit doar de deficitele din iunie si noiembrie anul trecut, fiind astfel in top trei istoric. Comparativ cu mai anul trecut, deficitul marcheaza o crestere cu 13%, in conditiile in care in aprilie ritmul anualizat indica o incetinire.
Pe de alta parte, luna mai a adus investitii straine directe puternice, care au cumulat 896 de milioane de euro, chiar in conditiile in care nu au mai fost incasate sume importante din privatizari. In aprilie investitiile straine inregistrasera un varf de 1,5 mld. euro, insa atunci statul a incasat 394 mil. euro de la Enel in cadrul unei tranzactii prin care italienii
si-au asigurat pachetul majoritar de actiuni la Electrica Muntenia Sud. Valoarea totala a tranzactiei a fost de 820 de milioane de euro, incluzand si o majorare de capital.
Pe primele cinci luni ale anului deficitul de cont curent s-a ridicat la 6,52 miliarde de euro, in crestere cu 11% fata de cel inregistrat in aceeasi perioada a lui 2007.
"Incetinirea cresterii deficitului ramane remarcabila. Princiapala cauza este cresterea intr-un ritm mai accelerat a exporturilor comparativ cu importurile. O astfel de dinamica a fost incurajata de deprecierea leului si este probabil sa continue sa aiba un impact pozitiv asupra balantei de plati si in lunile urmatoare", comenteaza Radu Craciun, directorul de investitii al Interamerican Pensii.
El apreciaza ca am putea sa asistam anul acesta la o stabilizare a deficitului la nivelul de 14% din Produsul Intern Brut, avand in vedere ca se asteapta o crestere economica robusta.
Deficitul comercial (care masoara diferenta dintre exporturile si importurile de bunuri) a fost in primele cinci luni principalul factor de influenta asupra dezechilibrului balantei de plati, in conditiile in care s-a ridicat la 7 miliarde de euro. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, deficitul comercial este mai mare cu aproape 10%.
In urma cu un an, ritmul de crestere a deficitului de cont curent depasea 100%, subliniaza Florian Libocor, economistul-sef al BRD-SocGen. "Ne asteptam ca aceste date sa aiba un efect usor pozitiv pentru piata valutara locala", spune Libocor.
In aceste conditii, gradul de acoperire a deficitului de cont curent a fost de 63%, in conditiile in care investitiile straine directe s-au ridicat la 4,11 miliarde de euro in primele cinci luni ale anului.
In cadrul investitiilor straine, participatiile la capital si profitul reinvestit s-au ridicat la 59%, respectiv 2,4 mld. euro, in timp ce creditele intragrup au reprezentat 41%, adica 1,7 mld. euro. Creditele intragrup sunt insa incluse si in capitalul de datorie externa, unul dintre indicatorii care s-au deteriorat rapid anul trecut si care au determinat investitorii straini sa priveasca cu pesimism evolutia economiei romanesti.
Transferurile curente - care reflecta diferenta dintre sumele trimise de muncitorii romani din strainatate si cele expediate de muncitorii straini din Romania - au totalizat 2,25 mld. euro in primele cinci luni, cu aproape 20% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Balanta serviciilor a avut o contributie pozitiva mai mica in cadrul balantei de plati, de numai 194 de mil. euro, fata de 422 mil. euro, in primele cinci luni din 2007. Aceasta in conditiile in care deficitul pe tursim s-a adancit puternic, de la 2 la 93 mil. euro, iar excedentul din alte servicii a coborat de la 524 la 177 de milioane.
Pe transporturi Romania a reusit totusi sa treaca la un excedent de 110 mil. euro, de la un deficit 100 de milioane, in aceeasi perioada a lui 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO