Eveniment

Deficitul pe 2010 a fost de numai 6,6% din PIB

Autor: Alexandru Moise

04.01.2011, 23:40 24

Guvernul a transmis Fondului Monetar Internaţional (FMI) oscrisoare în care susţine că România a îndeplinit toatecondiţionalităţile pentru a primi o nouă tranşă din împrumut,închizând anul 2010 cu un deficit de 6,6% din PIB, cu 1,27 milioanebugetari şi cu stocul de arierate sub limitele agreate.

Stadiul îndeplinirii condiţionalităţilor faţă de FMI, înainteaboardului programat pentru sfârşitul acestei săptămâni, a fostdiscutat ieri la Guvern de premierul Emil Boc cu ministrulfinanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

"Deficitul bugetar preliminat pe întregul an 2010 a fost înjurul a 6,58% din PIB, sub limita convenită cu FMI, şi putea coborîla 6,4% dacă nu erau achitate o parte dintre arierate", au declaratsurse oficiale.

Pentru 2010 Guvernul s-a angajat să menţină deficitul bugetarsub 6,8% din PIB şi să-l reducă în 2011 la 4,4% din PIB. ProdusulIntern Brut a fost estimat anul trecut la 511,58 miliarde delei.

La finele anului precedent, numărul angajaţilor în sectorulbugetar trebuia să coboare la 1,29 milioane persoane, conformînţelegerilor cu FMI.

Ministrul finanţelor a declarat că Guvernul şi-a îndeplinitpentru 2010 şi condiţia legată de stocul de arierate.

"Conform celor convenite cu FMI în scrisoarea suplimentară,nivelul maxim al arieratelor nu trebuia să depăşească la sfârşitullunii noiembrie 250 milioane euro. Guvernul şi-a îndeplinit aceastăţintă pentru eliberarea următoarei tranşe de la FMI", a spusIalomiţianu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO