Eveniment

Delphi: Ne temem de ce va fi dupa „Rabla"

27.09.2009, 18:38 213

Producatorul de componente auto Delphi a revenit la un programde lucru normal la fabricile de sisteme de cablaj auto sicomponente de interior din Ineu si Sannicolau Mare dupa un anmarcat de restructurari, disponibilizari si opriri deproductie.

Cu toate acestea, compania se teme de incertitudinea ce vaaparea pe piata o data cu incheierea programelor "Rabla" dinEuropa. Potrivit reprezentantilor companiei, chiar daca in ultimeleluni nivelul productiei nu a mai inregistrat fluctuatii majore,dupa cum se intampla la finalul lui 2008, estimarile pentruultimele luni din an sunt neclare.

In ultimul trimestru al anului majoritatea programelor desustinere a pietelor auto europene vor ajunge la final, ceea ce aadus incertitudine in planurile de afaceri ale producatorilor deautomobile si de componente auto.

Dupa ce la inceputul lui 2009 si-au refacut bugetele de catevaori in fiecare luna, acum companiile se vad in aceeasi postura, darcu experienta ajustarilor pe care au trebuit sa le realizeze inurma cu an. "Vanzarile au fost stimulate de sistemele de sustinereimplementate de guverne pe piete importante ca Germania, Franta sauItalia, iar in aceste tari consumatorilor li s-au oferit mii deeuro pentru o masina veche in schimbul achizitiei uneia noi. Esteneclar acum cum aceste activitati vor afecta vanzarile viitoare",au spus reprezentantii Delphi.

In 2008 compania a redus numarul angajatilor de la 10.000 la7.400, iar in perioada noiembrie-decembrie a aplicat un program desomaj temporar in urma reducerii masive a comenzilor. In primajumatate a lui 2009 reducerea personalului a continuat,reducandu-se inca 900 de posturi, prin triaj natural, iar pozitiileeliberate nu au mai fost completate.

"In general volumele noastre de productie reflecta conditiilegenerale ale pietei. In ultimele luni in fabrici (din Arad siTimis) se lucreaza potrivit unui orar stabil", a declarat AgnieszkaPrzymusinska, director de comunicare al Delphi.

Daca fabricile din Timis si Arad au avut un flux de comenziinconstant in acest an, la Iasi constructia fabricii de 100 mil.euro a mers normal. Reprezentantii Delphi spun ca vor continuaprogramul de angajari, iar fabrica va fi deschisa in urmatoarelesaptamani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels