Eveniment

Demiterea unui angajat pentru luare de mita a blocat licitatiile AVAS

04.10.2006, 19:21 98

Expertii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) au refuzat, "de frica", doua saptamani, sa conduca licitatiile organizate de AVAS, dupa ce unui angajat al institutiei i-a fost desfacut contractul de munca pentru luare de mita.
"A fost suficient sa dau afara un salariat ca dupa aceea foarte multi angajati s-au trezit, dar din pacate s-a produs si efectul invers", a declarat presedintele AVAS, Razvan Orasanu.
Intrebat care este motivul pentru care salariatii AVAS au refuzat sa participe la licitatii, Orasanu a afirmat: "De frica, dar nu neaparat ca au facut ei sau colegul lor ceva ilegal. Efectul a fost insa blocarea acestei activitati pentru doua saptamani".
La jumatatea lunii septembrie, AVAS a desfacut contractul de munca unuia dintre angajati, Carmen Cruceru, dupa ce in presa a aparut informatia ca reprezentantul institutiei a primit mita 500 de euro pentru facilitarea castigarii unei licitatii.
Presedintele AVAS a adaugat ca, in luna noiembrie, va elabora un cod etic ca act aditional la contractul de munca. "In viitor, un salariat AVAS va fi dat afara nu neaparat ca a luat spaga, ci pentru ca nu se comporta in mod etic", a spus Orasanu.
El a mai precizat ca, incepand din 5 octombrie, membrii comisiilor de licitatii vor fi numiti de catre directorul general al Directiei Generale Executari Silite si Licitatii din cadrul institutiei, de pe o lista aleatorie.
"Vor fi alesi oameni care nu se inteleg unii cu altii, pentru a evita acest gen de situatii", a explicat presedintele AVAS.
Orasanu a declarat ca reprezentantii Corpului de control al presedintelui AVAS au finalizat raportul privind licitatiile organizate in perioada 1-15 septembrie, cand a fost sesizat si cazul Cruceru, in baza caruia vor fi luate unele masuri, precum diminuarea substantiala a salariului unui director din cadrul Directiei Generale Executari Silite si Licitati, Mircea Negoita, si mutarea a trei - patru persoane de la executari silite la alte departamente.
AVAS va initia un control privind activitatea celor 12 consilieri juridici din teritoriu ai institutiei, a mai adaugat Orasanu.
Controlul va fi efectuat de catre Corpul de control al presedintelui AVAS si va fi initiat "de urgenta", a spus el.
In luna septembrie, consilierul juridic al AVAS in zona Bacau, Dan Dimitrie Hauca, a fost audiat de catre procurorii anticoruptie, pentru luare de mita.
Corpul de control al presedintelui AVAS a initiat o ancheta in legatura cu presupusa luare de mita, iar Hauca a fost destituit din functie.
AVAS este reprezentata in teritoriu de 12 consilieri juridici, care au ca principala atributie reprezentarea institutiei in fata instantelor de judecata.
Orasanu a mai spus ca Tractorul Brasov va fi vanduta pe cinci module functionale, cu doua mai mult fata de planul initial, dupa ce mai multi potentiali investitori au anuntat ca sunt interesati sa preia "doar o parte din sectoarele calde", a declarat presedintele AVAS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO