Eveniment

Deputatii elimina restrictiile impuse BNR

16.06.2004, 00:00 13



Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor a dezbatut aseara Statutul Bancii Nationale a Romaniei, proiect de lege ce a starnit numeroase controverse. Discutiile au fost destul de aprinse in conditiile in care in timpul dezbaterilor din Senat au fost facute doua modificari ce pun sub semnul intrebarii independenta Bancii centrale.  Este vorba despre o noua prevedere ce stipuleaza ca bugetul de venituri si cheltuieli al BNR sa fie aprobat de catre Parlament. Un alt amendament permite Curtii de Conturi sa verifice "operatiunile desfasurate de BNR de natura sa influenteze resursele financiare ale statului si sectorului public, inclusiv executia bugetului de venituri si cheltuieli". Aceste prevederi deschid calea pentru implicarea unor organisme ale statului in deciziile de politica monetara. In plus, ministrul integrarii europene, Alexandru Farcas, a atras atentia imediat dupa dezbaterea din Senat ca prin amendamentele adoptate de senatori, legea nu corespunde legislatiei europene si, prin urmare, la dezbaterile din Camera Deputatilor ar trebui eliminate.



Primul amendament controversat a fost eliminat in prima parte a dezbaterilor de catre Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor. "Am modificat varianta Senatului astfel incat bugetul de venituri si cheltuieli nu va mai trebui adoptat de catre Parlament. Va fi decis de Consiliul de Administratie al Bancii centrale iar Parlamentul doar va lua act de el", a declarat deputatul PRM Stefan Baban, membru al Comisiei. Pana la inchiderea editiei, deputatii nu au discutat prevederile referitoare la rolul pe care il va avea Curtea de Conturi in verificarea operatiunilor BNR.



In schimb, deputatii au fost de acord cu senatorii ca mandatul Consiliului de Administratia al BNR sa fie de cinci ani, cu un an mai putin decat in prezent. Dezbaterile din Comisia de buget-finante au fost conduse de deputatul PSD Florin Georgescu desi acesta a fost numit recent presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR iar functia lui de presedinte de comisie a fost preluata de fostul ministru al privatizarii Ovidiu Musetescu.







Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels