Eveniment

Dezastrul de anul trecut din viticultura a lasat loc unor importuri de 10 mil. euro

Dezastrul de anul trecut din viticultura a lasat loc unor importuri de 10 mil. euro
20.07.2006, 20:19 76

De la inceputul lui 2006 spaniolii au vandut pe piata locala aproape 150.000 de hectolitri de vin, cu o valoare de peste 1,3 mil. euro, fata de o cantitate nesemnificativa (sub 200 de hectolitri) in aceeasi perioada a anului trecut.
Vinurile din Spania, alaturi de cele din Franta si Republica Moldova au dus importurile de vin in Romania la 330.000 de hectolitri in primele cinci luni, de aproape 42 de ori mai mult decat in aceeasi perioada din 2005. In aceeasi perioada, exporturile s-au redus la jumatate, potrivit informatiilor Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV).
Importurile de vinuri au atins in primele cinci luni o valoare de 10,6 milioane de euro, comparativ cu 1,6 milioane de euro in perioada ianuarie-mai 2005. Principalele tari furnizoare au fost Spania (149.258 de hectolitri), Republica Moldova (101.612 hectolitri) si Italia (70.368 de hectolitri), importurile de pe aceste piete realizand peste 80% din valoarea totala a importurilor in primele cinci luni. In aceeasi perioada, valoarea exportului a scazut de la 8,3 mil. euro la 6,4 mil. euro.
Chiar daca volumic vanzarile pe pietele externe s-au redus la jumatate, din punct de vedere valoric situatia a stat ceva mai bine, pentru ca valoarea medie pentru un litru de vin a crescut de la 50 de eurocenti in 2005 la 80 de eurocenti in perioda ianuarie-mai 2006. Exporturile de vinuri au scazut cu 56% in primele cinci luni din acest an fata de aceeasi perioada din 2005 din punct de vedere cantitativ, in timp ce valoarea exporturilor a scazut cu numai 23%.
"Pentru prima data in istorie, Romania devine importator net de vinuri. Importurile inregistrate in primele cinci luni din acest an reprezinta mai mult de 10% din productia de vin a Romaniei", spune Basil Zarnoveanu, vicepresedinte al Asociatiei Exportatorilor si Producatorilor de Vinuri (APEV).
"Interesul oamenilor de afaceri este de a dezvolta o afacere profitabila, asa ca nu putem arata cu degetul spre cei care fac importuri pentru a-si pastra rentabilitatea", a declarat Ovidiu Gheorghe, director general al PNVV.
Reprezentantii producatorilor si ai exportatorilor sunt de acord cu prezenta importurilor, pe care o considera "fireasca", insa se plang de faptul ca cea mai mare parte a vinului care intra in tara nu este imbuteliat, iar lipsa controalelor de calitate lasa loc unor speculatii privind calitatea vinului.
Productia slaba de anul trecut, circa 3,2 milioane de hectolitri, i-a determinat pe imbuteliatorii locali sa se orienteze catre importuri. Anul trecut, productia de vin locala a reprezentat doar 48% din productia anului 2004.
Acest lucru a determinat o crestere a pretului pentru vinul romanesc, in paralel cu o golire a stocurilor producatorilor. "Ca urmare a acestei situatii, Moldova care era principalul importator de vinuri din Romania a devenit unul dintre cei mai importanti exportatori pe piata romaneasca", spune Zarnoveanu. Valoarea importurilor de vinuri din Republica Moldova a depasit in primele cinci luni 4 milioane de euro, in conditiile in care anul trecut, vinurile importate din Moldova aveau o valoare de circa 220.000 de euro. Exporturile producatorilor locali pe piata din Moldova au scazut de la 1,3 mil. euro in primele cinci luni din 2005 la numai 250.000 de euro in acest an. Importurile de vin s-au ridicat anul trecut la 46.239 de hectolitri, de peste 4,5 ori mai mult comparativ cu anul 2004, in timp ce exporturile s-au redus cu circa 30%, la 269.564 de hectolitri.
Exporturile romanesti de vinuri s-au ridicat in 2005 la 269.564 de hectolitri, in scadere cu 30% fata de anul anterior, principalele destinatii fiind Germania, Republica Moldova, Marea Britanie si SUA, conform datelor PNVV.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO