Eveniment

Dezvăluirile WikiLeaks despre ţările din Europa Centrală şi de Est

Autor: Mediafax

07.12.2010, 13:39 35

Câteva dintre notele diplomatice americane obţinute de WikiLeaksşi publicate până în prezent conţin referiri la ţări din EuropaCentrală şi de Est dar niciuna nu dezvăluie secrete importante,comentează The Economist în ediţia electronică.

BULGARIA

O notă diplomatică datând din iunie instruieşte personalulambasadei americane la Sofia să strângă informaţii despre crimaorganizată şi "corupţia la nivel înalt" din Guvernul bulgar,partidele politice şi sistemul judiciar. Ambasadei i s-a cerut săstrângă date despre politicieni bulgari, cum ar fi numere detelefon sau numere de cont.

Singurul răspuns oficial a venit din partea Ministerului bulgarde Externe, care a denunţat scurgeri "ilegale" şi "dăunătoare" dedocumente confidenţiale.

UNGARIA

Diplomaţii americani au primit misiunea de a strânge informaţiidespre "ungarii demni de atenţie", inclusiv despre starea desănătate a acestora şi datele biometrice. Însă aspectul cel maiimportant este că aceste nota diplomatică arată intereselestrategice ale Washingtonului în regiune, principala prioritatefiind Rusia şi securitatea energetică. Aceasta solicită şi datedespre corupţia din interiorul Guvernului socialist.

Presa ungară a relatat pe larg despre această notă, iar fostulambasador ungar în Statele Unite Andras Simonyi a declarat că mulţipoliticieni ungari "ar putea fi surprinşi de imaginea formatădespre ei în Statele Unite comparativ cu propria percepţie".

MOLDOVA

Negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernare înR.Moldova ar putea fi influenţate de publicarea unei note datânddin 2009, care susţine că liderul comuniştilor, Vladimir Voronin,i-ar fi oferit lui Marian Lupu (preşedintele Partidului Democrat)zece milioane de dolari pentru a forma o coaliţie. Membrii ambelorpartide au negat aceste acuzaţii.

POLONIA

O notă obţinută de WikiLeaks dezvăluie că diplomaţii americaniau discutat despre expresia "agresiunea rusă" folosită de ministrulpolonez de Externe, Radek Sikorski, şi reacţia pe care a provocat-oaceasta la Moscova. Un mesaj de la ambasada americană la Moscova,datat 9 noiembrie 2009, susţine că "Sikorski a oferit muniţieelementelor antioccidentale din Rusia împotriva îmbunătăţiriirelaţiilor cu NATO şi chiar cu SUA".

ROMÂNIA

Niciun secret important nu a fost dezvăluit până în prezentdespre România. O telegramă datând din aprilie 2006 menţioneazăpresiunea deja cunoscută a Statelor Unite asupra Bucureştiului de arelua adopţiile internaţionale. Romania este, de asemenea,menţionată în informaţiile cerute despre liderii politici şi"relaţiile personale" ale acestora cu oficiali sau oameni deafaceri ruşi. Ambasada de la Bucureşti a primit instrucţiuni sămonitorizeze "politicieni importanţi, oficiali din serviciile deinformaţii şi vulnerabilităţile de la nivel ministerial faţă deinfluenţa rusă".

SLOVACIA

O serie de note diplomatice transmise de la Bratislava şipublicate de cotidianul lui Oleg Deripaska, Russkii Reporter, seconcentrează pe abordarea ambiguă slovacă a războiuluiruso-georgian din 2008. Premierul din perioada respectivă, RobertFico, adoptase public o poziţie în care învinovăţea într-o oarecaremăsură georgienii, în timp ce un oficial din Ministerul de Externele dădea asigurări americanilor că Slovacia consideră decizia şiretorica Rusiei "inacceptabile". Ministerul de Externe a refuzat săcomenteze aceste informaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO