Eveniment

Dileme la nivel înalt: remaniere sau restructurare

20.06.2010, 23:47 40

PDL şi preşedintele Traian Băsescu urma să decidă aseară dacăGuvernul lui Emil Boc va trece printr-un proces de restructurareprin comasarea unor ministere şi eliminarea unor agenţiiguvernamentale sau va fi doar cosmetizat prin schimbarea unorminiştri. Status-quo-ul, deşi vehiculat în rândul unor miniştri, numai este pentru mulţi dintre parlamentarii PDL o soluţie.

Guvernul a rămas în picioare după căderea moţiunii de cenzură desăptămâna trecută, dar pentru partidul de guvernământ acest lucrunu echivalează cu o victorie. Salariile bugetarilor şi pensiile vorfi, foarte probabil, reduse, iar cineva trebuie să plătească nota.Declaraţiile vicepreşedintelui PDL, Cezar Preda, sunt ilustrativepentru starea de spirit: "Nu l-am văzut pe lista ruşinii (alcătuităde PSD şi compusă din parlamentarii care au votat împotrivamoţiuniii - n.n.) nici pe Emil Boc, nici pe Adriean Videanu, nicipe Sebastian Vlădescu. M-am văzut pe mine şi pe ceilalţiparlamentari care, loiali, au votat împotriva moţiunii decenzură".

Cât contează astfel de opinii şi multe altele aleparlamentarilor PDL care cer schimbări în sânul Guvernului se vavedea în zilele următoare. Însă scepticismul lui Preda este denotat: "Eu am văzut că nu mai este responsabilitatea nimănuităierea pensiilor şi salariilor, ci numai a parlamentarilor PDL. Nusunt de acord să-mi asum acest lucru şi alţii să ia deciziile. Numai aştept nimic, eu sunt pe lista ruşinii, eu am figura mea cuvotul meu şi alţii care trebuia să ia aceste decizii acum cinciluni nu au nicio responsabilitate. Nu vor face nimic nici de acumînainte".

În PDL există, la acest moment, două curente, după cum admitevicepreşedintele Valeriu Stoica. Un curent susţine ideea remanieriiimediate, iar celălalt doreşte să acorde Executivului o perioadă degraţie de şase luni, pentru a pune în practică măsurile deausteritate. Ministrul Elena Udrea, apropiată de Traian Băsescu, asusţinut ieri, la PRO TV, că o schimbare de miniştri la acestmoment ar putea întârzia măsurile pe care le are de luat Guvernul,pentru că un ministru nou va avea nevoie de timp să se obişnuiascăcu noul job. Însă ea nu a exclus ca unii dintre miniştri să fieschimbaţi, o variantă mai probabilă decât o schimbare princomasarea unor ministere.

În urmă cu două săptămâni, tot la Snagov, a mai avut loc oreuniune identică la care preşedintele Băsescu le-a spusparlamentarilor PDL că premierul Emil Boc a fost sabotat depropriii miniştri, care, în momentul în care şeful Executivuluivorbea despre restructurări, făceau angajări în ministere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels