Eveniment

Din 2008, firmele vor putea plati online taxe si impozite

09.11.2007, 22:05 19

Firmele vor putea sa plateasca online, incepand de anul viitor, unele taxe si impozite, masura urmand sa fie introdusa de Agentia Nationala de Administrare Fiscala pana la 30 iunie 2008, a declarat ieri Daniel Chitoiu, presedintele institutiei.
Totodata, ANAF va exinde la nivel national, in primul trimestru al anului viitor, proiectul de depunere online a declaratiilor fiscale, a afirmat Chitoiu.
ANAF intentioneaza sa introduca posibilitatea depunerii online a declaratiilor fiscale si pentru persoanele fizice, momentul vizat pentru implementare fiind termenul de declarare aferent primului trimestru al anului 2008. In acest caz, orice declaratie va avea nevoie de semnatura electronica. Presedintele ANAF a precizat ca se lucreaza la o procedura pentru abilitarea altor agenti economici, 4 sau 5 firme, pentru emiterea semnaturii electronice. El nu a precizat numele firmelor.
Astfel, se incearca extinderea procedurii de eliberare a semnaturii electronice, realizata in prezent prin sistemul IT al Ministerului Economiei si Finantelor.
In prezent, pot realiza aplicatii online pentru depunerea declaratiilor fiscale doar firmele inregistrate in Bucuresti si judetul Ilfov, precum si companiile mari contribuabili. Pentru depunerea declaratiilor fiscale prin internet, firmele trebuie sa solicite un certificat digital de identificare a reprezentantului legal, care se elibereaza gratuit de catre Finante.
Seful ANAF a mai anuntat ieri ca Agentia discuta cu patronatele din panificatie posibilitatea introducerii unei cote forfetare in domeniu.
El a precizat ca exista un proiect, pe circuitul de avizare, care include masuri privind modul de autorizare a firmelor din panificatie si modalitatile de impozitare. Cota forfetara permite deducerea din venitul impozabil a unei cote de cheltuieli, pentru care nu sunt necesare documente justificative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO