Eveniment

Din nou, niciun om de afaceri local în avionul premierului român la vizita sa în Franţa

Premierul Dacian CioloŞ (stânga) s-a întâlnit ieri la Paris cu preşedintele MEDEF (alianţa întreprinderilor din Franţa, patronatul francez), Jean Burelle

Premierul Dacian CioloŞ (stânga) s-a întâlnit ieri la Paris cu preşedintele MEDEF (alianţa întreprinderilor din Franţa, patronatul francez), Jean Burelle

Autor: Iulian Anghel

22.01.2016, 00:06 1066

Premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit ieri la Paris cu preşedintele MEDEF (alianţa întreprinderilor din Franţa, patronatul francez), Jean Burelle, şi oameni de afaceri francezi, cărora le-a prezentat „oportunităţile de investiţii în România“, dar niciun om de afaceri român nu a făcut parte din delegaţia care l-a însoţit pe şeful guvernului în vizita sa de două zile în Franţa.

Premierul a invitat să investească în România companii deja prezente aici şi care, nu doar că ştiu la perfecţie piaţa românească, dar o şi domină - Renault, Carrefour, BRD, Groupama sau Thales.

Cu un stoc al investi­ţiilor în România de 4,1 mld. euro la finalul lui 2014, Franţa se află pe locul al cincilea în topul investitorilor străini pe piaţa locală. România se poate lăuda că are excedent comercial în relaţia cu Franţa – 200 mil. euro 2014 (3,5 mld. euro exporturi şi 3,3 mld. euro, importuri). Dar acest excedent a fost obţinut în condiţiile în care companiile franceze prezente aici exportă masiv în Franţa (Dacia face 3% din PIB-ul României şi 9% din exporturile ei). Cât exportă în Franţa companiile româneşti este greu de spus. Cum sunt promovate exporturile româneşti în Franţa este detaliat pe site-ul Ambasadei de la Paris, dar în vreme ce Camera de Comerţ franceză de aici este foarte activă şi are un lobby extrem de puternic şi vizibil (în alianţă cu Camera de Comerţ germană), chiar şi când este vorba despre legislaţie, nu ştim nimic despre ce fac companiile româneşti. Dacia exportă în Franţa de 600-700 mil euro anual, adică 20% din exporturile României în această ţară. În top 20 de exportatori români în Franţa nu se găseşte nicio companie cu capital românesc, iar topul este dominat chiar de francezi. În topul importurilor din Franţa sunt tot companiile franţuzeşti. Ce cooperare încurajează atunci România – relaţiile dintre companiile franţuzeşti pentru forţa de muncă ieftină de aici?

Este o obişnuinţă a premierilor României să meargă în vizite în străinătate, să ţină discursuri în faţa oamenilor de afaceri, să-i invite să investească în România. Dar niciunul – nici Emil Boc, nici Victor Ponta şi, iată, nici Dacian Cioloş - nu au luat cu ei în avion oameni de afaceri români când au mers în vizite în străinătate, nici măcar când au mers în China. În schimb şi Angela Merkel, şi François Hollande – pe care Dacian Cioloş i-a întâlnit în această lună – umplu avioanele cu oameni de afaceri când pleacă în vizite în străinătate.

Cui i-a adresat premierul român invitaţia de a investi în România? Către Carrefour, Renault şi BRD, care domină piaţa românească pe segmentul lor!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO