Eveniment

Dintr-o semnătură, CSAT a aprobat cheltuirea a 10 mld. euro pentru înzestrarea Armatei

Dintr-o semnătură, CSAT a aprobat cheltuirea a 10 mld....

Autor: Iulian Anghel

02.08.2017, 00:05 1035

„Pentru realizarea acestor programe de înzestrare, cu fonduri multianuale planificate în valoare de 9,8 miliarde euro, se va avea în vedere implicarea industriei naţionale de apărare, care trebuie să îşi modernizeze“

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat în şedinţa de ieri planul de înzestrare a Armatei Române pentru perioada 2017-2026, în condiţiile în care, pe o perioadă de cel puţin zece ani, Armata va primi un buget echivalent cu 2% din PIB.

Între 2016 şi 2020 bugetul Armatei este estimat în legea bugetului pe 2017 la 68 mld. lei cumulat (15 mld. euro), iar cheltuielile de înzestrare a Armatei la 30 mld. lei (7,8 mld. euro). Pentru întreaga perioadă vor fi cheltuite aproape 10 mld. euro.

„Pentru realizarea acestor programe de înzestrare, cu fonduri multianuale planificate în valoare de 9,8 miliarde euro, se va avea în vedere implicarea industriei naţionale de apărare, care trebuie să îşi modernizeze şi să îşi dezvolte capacităţi militare de producţie adecvate“, a anunţat ieri Administraţia Prezidenţială. 

Conform Administraţiei Prezi­denţiale, prin planul de înzestrare a Armatei vor fi făcute investiţii în armament, tehnică de luptă şi echipa­mente militare. Deja planul de înzestrare a Armatei a atras atenţia marilor concerne de armament, care se înghesuie să vândă României rachete, elicoptere, radare.

„Programele de înzestrare repre­zintă totalitatea activităţilor derulate pentru dotarea Armatei României cu tipuri de armament, tehnică de luptă şi echipamente militare, fundamentate pe baza aprobării Consiliului de Supraveghere a Cerinţelor şi care cuprind derularea procedurii de achiziţie, livrare, testare şi intrare în dotare a produselor planificate, în cantităţile necesare şi la cerinţele calitative solicitate“, a mai precizat ieri Administraţia Prezidenţială.

„Armata României trebuie să bene­ficieze de alocare coerentă şi sus­ţinută a resurselor întrucât subfinan­ţarea în apărare ar afecta într-un mod grav îndeplinirea misiunilor de bază şi capacitatea operaţională a armatei noastre“, mai menţionează sursa citată.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO