Eveniment

Directorii ANAF, avertizati ca vor fi demisi daca nu aduc venituri la buget

08.03.2005, 00:00 15

Ministrul finantelor Ionut Popescu i-a avertizat pe directorii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) ca vor fi sanctionati cu desfacerea contractului de munca in cazul in care nu isi vor indeplini planul incasarilor de obligatii bugetare de la agentii economici.


El a transmis sefilor de directii judetene ale Agentiei, la sedinta de ieri a ANAF, cate un plan cuprinzand volumul datoriilor curente si al arieratelor care trebuie platite de firmele din judetul respectiv la bugetul de stat, avertizandu-i ca vor fi inlocuiti daca nu vor reusi sa respecte obiectivele stabilite.


"Statutul de functionar public nu este doar o umbrela sub care putem sta linistiti pana la pensie. Trebuie sa aduceti mai multi bani la bugetul de stat si ne vom desparti, in limitele legii, de cine nu va face performanta", a spus Popescu. El le-a mai cerut directorilor ANAF sa aiba o atitudine mai ferma fata de firmele rau-platnice si sa intervina inainte ca acestea sa acumuleze mari datorii la buget. "Daca am ajuns sa avem atat de multe firme cu mari datorii, trebuie sa va intrebati cat din aceasta situatie este cauzata de activitatea dumneavoastra. Fiecare trebuie sa se intrebe dimineata, in fata oglinzii, de ce ati avut o atitudine toleranta fata de unele dintre aceste companii si de ce se punea sechestru pe cea mai ruginita Dacie din parcare cand incepea procesul de executare silita", a spus Popescu.



La sedinta ANAF a participat si premierul Calin Popescu Tariceanu care i-a atentionat pe reprezentantii Agentiei sa nu abuzeze de functie in relatia cu firmele controlate. Premierul a mai spus ca Guvernul va anula sistemul de reesalonare la plata a datoriilor acumulate de firme la buget, deoarece procedurile aplicate pana in prezent nu au avut efectele scontate asupra nivelului de colectare a veniturilor bugetare. "Ne pregatim sa anulam aceasta practica nenorocita a reesalonarilor, deoarece s-a dovedit ca sistemul a fost unul pagubos. Nu avem chef sa mai toleram asemenea practici", a spus premierul.



Executivul va reevalua si sistemul de acordare a scutirilor la plata obligatiilor bugetare, urmand ca astfel de facilitati sa fie aprobate numai cu avizul Consiliului Concurentei. Ministerul Finantelor va modifica, in acest sens, Legea falimentului si alte acte normative specifice, astfel incat firmele sa nu mai beneficieze, in viitor, de reesalonarea datoriilor.



Facilitatile acordate pana in prezent vor fi mentinute, cu conditia ca firmele beneficiare sa respecte calendarul de plata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels