Eveniment

Discutie cu usile inchise intre Banca Nationala si oameni de afaceri: euro sub 4,3 lei este optim

24.11.2009, 23:12 23

Nivelul de curs de schimb de 4,3 lei/euro nu are motive sa fiedepasit, asa cum spera speculatorii, acesta fiind optim inactualele conditii in care functioneaza economia, iar dobanzile lacreditele in lei depind de bancile care tin dobanda la peste 14% pean, chiar si dupa ce BNR a coborat dobanda-cheie la 8%, au fostcateva dintre concluziile unei discutii intre conducerea BNR sioameni de afaceri desfasurata cu usile inchise vinerea trecuta laClubul BNR.

La intalnirea care a durat peste doua ore au participatguvernatorul Mugur Isarescu si prim-viceguvernatorul FlorinGeorgescu.

Cele doua parti au convenit ca in prima jumatate a luniidecembrie sa aiba loc inca o intalnire organizata de BNR cu oameniide afaceri, la care sa participe si reprezentanti ai bancilorpentru a fi abordata in special problema dobanzilor mari lacredite.

"Au fost acolo oameni de afaceri din toate domeniile. Domnulguvernator voia sa aiba direct de la companii opinii privindcreditarea, impactul cursului si convergenta la zona euro. I-amspus si dumnealui: «Plec mai optimista de la intalnire». A fostincrederea pe care mi-a dat-o discutia cu domnul guvernator, careera calm si preocupat", a declarat Maria Grapini, presedinteleFederatiei Patronale a Industriei Usoare.

Adoptarea mai rapida a euro, desi dorita de unii oameni deafaceri, nu este posibila in conditiile in care avem de indeplinitcriteriile de convergenta nominala, printre care un deficit bugetarde sub 3% din PIB, a fost o alta concluzie a discutiei oamenilor deafaceri cu banca centrala, care a avut loc dupa alta intalnire aexportatorilor romani de unde reiesise ca adoptarea cat mai rapidaa euro ar fi binevenita. Alt punct de discutie a fost stabilitateacursului de schimb. BNR nu poate interveni brutal in aparareacursului de schimb, insa economia romaneasca are premisele unuicurs mentinut sub 4,3 lei/euro.

"Am sustinut si sustinem in continuare un curs cat mai stabilposibil, intre 4,1 si 4,3 lei pe euro, adica o marja de variatie deplus/minus 5% ar fi un curs agreat de exportatori, si nu deplus/minus 15%, tinand cont ca acum e criza. Prognozele de curs de4,5 lei/euro ale unor speculatori ingrozesc lumea si dau peste caporice afacere, in conditiile in care Banca Nationala a reusit anulacesta sa tina cursul stabil", spune Mihai Ionescu, presedinteleAsociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor dinRomania.

Alt subiect important dezbatut vineri au fost dobanzile. Peexportatori ii intereseaza mai mult dobanda la euro, "pentru ca neluptam cu competitorii nostri occidentali care se bucura de dobanzimult mai reduse", dar si dobanda la lei este de dorit sa scada.

"BNR a fost foarte transanta: in timp ce ea a coborat dobanda la8%, bancile o tin sus. Dar asta urmeaza sa discutam impreuna cubancile la urmatoarea intalnire", spune Cristian Parvan, secretargeneral al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO