Eveniment

Discutii privind procedura de retinere a lui Patriciu

12.07.2005, 20:38 20

Inspectorii generali ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au constatat ca procurorul Adriana Cristescu a incalcat procedurile in cazul retinerii omului de afaceri Dinu Patriciu, cel de-al doilea anchetator - Giorgiana Hosu - nesemnand propunerea de arestare a omului de afaceri.

Lipsa semnaturii Giorgianei Hosu din referat - element esential si obligatoriu - determina nulitatea absoluta a actului procesual, arata inspectorii CSM.

Surse judiciare sustin ca procurorul Giorgiana Cristescu a avut mai multe abtineri in dosarul lui Patriciu, solicitand chiar retragerea din caz, insa cererea i-a fost respinsa.

In 31 mai, Consiliului Superior al Magistraturii a declansat verificari in cazul Dinu Patriciu, pentru a se stabili daca procurorii au respectat normele procesual penale in timpul anchetei. Presedintele CSM, Dan Lupascu, informa ca, in urma scandalului mediatic privind eliberarea lui Dinu Patriciu, inspectorii Consiliului au declansat verificari - la fel ca in toate cazurile in care magistratii au fost vizati - pentru a se stabili daca procurorii au procedat cu neprofesionalism.

Potrivit raportului inspectorilor generali ai CSM, procurorii au incalcat normele procedurale privind administrarea probelor si luarea masurii preventive de retinere a lui Dinu Patriciu.

In 29 mai, Dinu Patriciu a afirmat ca procurorii au savarsit un abuz prin retinerea sa, deoarece ordinul de retinere a venit inainte ca procurorii sa citeasca declaratia pe care el a scris-o, aratand ca astfel s-a sarit peste o etapa foarte importanta - aceea a audierii.

De asemenea, actionarii Rompetrol au cerut demiterea de urgenta a procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, pentru necunoasterea legii procesuale pe baza careia procurorii si-au intemeiat propunerea de arestare a lui Dinu Patriciu. Ei au cerut si demisia lui Gheorghe Muscalu - seful Directiei de Investigatii a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din Parchetul instantei supreme.

CSM a aratat ca in cazul Patriciu

s-au incalcat de catre procurori si dispozitiile referitoare la interogarea sa, cu privire la faptele ce formeaza obiectul dosarului penal, invinuirile si probele solicitate. Totodata, inspectorii remarca superficialitatea procurorilor, care ar fi preferat sa copieze declaratia olografa a lui Patriciu pe un formular tipizat, desi anchetatorii trebuiau sa-l audieze in calitate de inculpat.

Inspectorii generali ai CSM au inaintat raportul intocmit in acest caz plenului Consiliului, dar si conducerii Parchetului Inaltei Curtii de Casatie si Justitie, "pentru analiza si luarea masurilor care se impun".

Retinerea lui Dinu Patriciu a declansat numeroase reactii in mediul politic si economic, evenimentul fiind comentat de premierul Calin Popescu Tariceanu si de reprezentanti ai mediului de afaceri.

Ieri, actiunile Petromidia au crescut cu 12%, dupa ce, o data cu scandalul declansat de arestarea omului de afaceri, actiunile companiei au inregistrat scaderi constante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO