Eveniment

Discutiile pe rectificarea bugetara treneaza

Discutiile pe rectificarea bugetara treneaza

Gheorghe Gherghina, secretar de stat responsabil cu bugetul: Exista o varianta de proiect pentru rectificare, dar mai trebuie sa discutam cu ceilalti ministri. (...) Vor fi atat modificari in sensul cresterii, cat si in minus. Ajustarea cheltuielilor la nivelul bugetului general consolidat va fi de 5,5 mld. lei

24.08.2009, 18:43 19

Ministerul Finantelor a stabilit o varianta preliminara pentru a doua rectificare bugetara care prevede ajustarea cheltuielilor la nivelul bugetului general cu 5,5 mld. lei in conditiile unei scaderi a veniturilor cu 17 mld. lei, afirma Gheorghe Gherghina, secretar de stat responsabil cu bugetul.

Inca nu este sigur daca rectificarea va fi aprobata in sedinta de guvern din aceasta saptamana, avand in vedere ca mai urmeaza o serie de discutii intre specialistii de la Finante si ceilalti ministri ai cabinetului Boc, in urma carora pot sa mai apara modificari.

„Exista o varianta de proiect pentru rectificare, dar mai trebuie sa discutam cu ceilalti ministri. Daca va fi agreata o anumita formula, va fi prezentata in sedinta de guvern din aceasta saptamana si aprobata. Vor fi atat modificari in sensul cresterii, cat si in minus. Ajustarea cheltuielilor la nivelul bugetului general consolidat va fi de 5,5 mld. lei", a explicat Gherghina pentru ZF.

A doua rectificare bugetara din acest an, programata pentru luna august, vizeaza relaxarea deficitului bugetar de la 4,6% la 7,3% din PIB, conform intelegerii cu FMI si Comisia Europeana.

Printre ministerele care vor primi fonduri suplimentare la rectificare figureaza Justitia - pentru asigurarea functionarii instantelor, domeniul de ordine publica din cadrul Ministerului de Interne, Ministerul Muncii - pentru ajutorul de somaj si pensii, Educatia - pentru a putea asigura plata profesorilor. Resursele suplimentare pentru ajutorul de somaj vizeaza eventualele disponibilizari care trebuie facute in sistem. Bugetului Ministerului Muncii va fi suplimentat pentru majorarea cu 2% a pensiilor si aducerea pensiei sociale la 350 de lei de la 1 octombrie.

Proiectele de infrastructura vor beneficia, de asemenea, de o finantare mai mare. Ministerul Transporturilor ar urma sa primeasca peste 125 mil. euro, bani suplimentari, pentru a putea continua lucrarile de infrastructura majora din acest an.

Majorarea tintei de deficit bugetar la 7,3% din PIB vine pe fondul unei scaderi a veniturilor bugetare in acest an cu 17,5 mld. (3,5% din PIB) fata de programul initial. Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, anticipeaza in acest an o nerealizare a incasarilor din TVA cu 4,3 mld. lei, a contributiilor sociale cu 5,5 mld. lei si a veniturilor nefiscale cu 4,2 mld. lei.

Prima rectificare a bugetului din 2009 a fost efectuata in luna aprilie, in urma acordului de imprumut convenit cu FMI si Comisia Europeana.

Guvernul isi asuma raspunderea pe stimularea economica

Pentru redresarea economiei membrii coalitiei PD-L - PSD au cazut de acord cu privire la 32 de masuri, insa deocamdata nu exista nici legi si cu atat mai putin norme concrete de aplicare. Si totul se desfasoara in tacere, fara discutii cu mediul de afaceri si consultantii fiscali.

Masurile par desprinse din acelasi film cu Ordonanta de Urgenta 34/2009 din aprilie cu privire la prima rectificare bugetara pe anul 2009, prin care au fost reglementate si masuri financiar-fiscale si care s-a publicat fara consultari prealabile cu mediul de afaceri si consultantii.

Guvernul isi va asuma raspunderea pe mai multe masuri de stimulare economica, printre care scutirea de impozit pe profitul reinvestit si impozitarea forfetara a activitatilor in care evaziunea fiscala e greu de evaluat, potrivit lui Adriean Videanu, ministrul economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO