Eveniment

Disputa privind publicarea contractelor de furnizare de energie electrica

Disputa privind publicarea contractelor de furnizare de energie electrica

Gheorghe Dobra, director general al Alro Slatina si Varujan Vosganian, ministrul economiei

30.01.2007, 18:53 45

Cel mai mare consumator de energie autohton, producatorul de alumiu Alro Slatina, nu sustine propunerea Ministerului Economiei si Comertului in vederea publicarii contractelor de furnizare de energie electrica. Cel mai mare trader privat nu comenteaza, iar jucatorii mai mici sunt de acord.
"Nu suntem de acord cu publicarea contractelor de furnizare de energie electrica pentru ca acest lucru ar putea distorsiona mediul economic. Concurentii din alte tari ar putea afla prin intermediul acestor contracte date extrem de importante iar acest lucru ar putea echivala cu un spionaj economic", a declarat Gheorghe Dobra, directorul general al companiei.
Raspunsul vine ca urmare a declaratiei ministrului economiei si comertului, Varujan Vosganian, care a solicitat o intalnire la sfarsitul acestei saptamani cu furnizorii de electricitate pe subiectul publicarii contractelor de intermediere.
"Pana acum, putini si-au dat acordul de principiu", a declarat Vosganian. Publicarea acestor contracte fara acordul partilor ar putea insemna penalitati extrem de mari pentru statul roman, precum si formarea unei imagini negative asupra mediului de business autohton.
Electrica si filialele neprivatizate sunt de acord cu publicarea contractelor de furnizare de energie electrica, potrivit directorului general al companiei, Nicolae Coroiu.
Cel mai mare trader privat de energie, Energy Holding, care detine o cota de aproximativ 12% din piata de profil propriilor estimari, nu comenteaza deocamdata.
"Energy Holding isi rezerva dreptul de a nu face, deocamdata, niciun comentariu cu privire la acordul actionarului nostru majoritar - Societe Bancaire Privee (SBP) - asupra publicarii contractelor de achizitie a energiei electrice derulate de companie", au explicat reprezentantii celui mai mare trader privat de electricitate de pe piata locala.
Unul dintre cei mai importanti clienti ai Energy Holding este Petrom, cea mai mare companie romaneasca cotrolata de austriecii de la OMV, cu care are in derulare un contract de furnizare de energie de aproximativ 100-150 de milioane de euro pana in 2008. Afacerile derulate de Energy Holding pe piata locala se ridica la 320 mil. euro, anul acesta, potrivit reprezentantilor companiei.
Energy Holding a lucrat pana in septembrie 2005 si cu Alro, dar a renuntat la contractul de furnizare cu cel mai "lacom" consumator de energie roman, din acel moment producatorul de aluminiu avand un contract direct cu Hidroelectrica. Potrivit unor surse din piata, pretul de cumparare al energiei hidro pentru anul acesta este de 44$ (35,2 euro) MWh. In 2006, pretul de cumparare agreat era de 25 de euro MWh. Ultimul contract pe bursa de electricitate OPCOM de vanzare de energie hidro pornea de la un pret de 25 euro pe MWh iar tranzactia era facuta in decembrie 2005.
Energia hidro reprezinta 75% din consumul Alro. Restul era furnizat de Nuclearelectrica, dar contractul respectiv s-a incheiat in decembrie 2006, compania neavand alta alternativa decat bursa de energie.
Reprezentantii Ennet, un alt trader privat prezent pe piata locala a energiei, au declarat ca nu au nimic impotriva publicarii contractelor de furnizare. Cifra de afaceri a Ennet se ridica la aproximativ un milion de euro, potrivit directorului general al companiei, Dan Moraru.
Problema contractelor cu energie a inceput sa fie intens dezbatuta incepand de anul trecut cand mai multi politicieni au acuzat ca o serie de firme cumpara energie la preturi preferentiale de la producatorii de stat pe care apoi o revand unor companii aflate tot in portofoliul statului. In luna noiembrie a anului trecut, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a hotarat ca toate firmele care au contracte de furnizare sau de intermediere trebuie facute publice.
In legatura cu memoriul trimis presedintelui Traian Basescu, in legatura cu obtinerea unor conditii mai bune pentru achizitiile de electricitate, Dobra a declarat ca acesta nu este primul document oficial transmis pe subiectul achizitiilor de electricitate.
"Am facut scrisori de ma durea mana scriind, din 1993, la toti presedintii", a spus reprezentanul Alro. Daca Alro ar fi inchis, pretul la consumatorul final ar creste cu sapte dolari pe MWh, potrivit unor studii, a mentionat Dobra.
Alro este una dintre putinele companii autohtone care au un regim de consum banda, ceea ce inseamna ca pe toata perioada unui an consumul nu variaza.

Salarii la secret
Sefii autoritatilor de reglementare din domeniile energiei, comunicatiilor si gazelor au mentionat in declaratiile de avere actualizate ca veniturile salariale obtinute anul trecut sunt confidentiale, dupa ce in 2005 au primit salarii de pana la doua ori mai mari decat presedintele sau premierul.

Seful ANRE Nicolae Opris - 92.241 lei (25.457 euro) in 2005
Seful ANRGN Stefan Cosmeanu - 97.364 lei (26.870 euro) in 2005
Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu - 47.789 lei (13.188 euro) in 2005
Presedintele Romaniei Traian Basescu - 51.609 lei (14.243 euro) in 2005

Secretarul "energetic", in cateva zile
Noul secretar de stat pentru energie din cadrul Ministerului Economiei si Cometului ar putea fi numit peste cateva zile, a declarat ministrul de resort, Varujan Vosganian.
Noul secretar va prelau portofoliul detinut anterior de Darius Mesca. In locul acestuia a fost numit la sfarsitul anului trecut Kramer Alpar. Acesta a demisionat dupa o saptamana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO