Eveniment

Distribuitorii de gaze cer cresteri de pret de 10%

11.09.2008, 19:59 25

Cele mai mari doua companii locale de distributie si furnizare a gazelor naturale, E.ON Gaz Romania si Distrigaz Sud, cer si cea de-a treia majorare din acest an a preturilor la gazele livrate populatiei.
Companiile spun ca de la 1 octombrie preturile ar trebui sa creasca cu aproximativ 10% in timp ce Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) spune ca analizeaza aceste solicitari, dar ca nu intentioneaza sa creasca preturile pentru populatie de la inceputul lunii viitoare.
"Am primit cereri din partea celor doi mari distribuitori pentru a majora preturile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii casnici cu un procent in jur de 10%. O sa analizam cererile lor, le-am solicitat sa ne aduca si alte date sa vedem daca intr-adevar cererile lor sunt justificate sau nu", au declarat surse din cadrul ANRE, citate de Mediafax. Cele doua companii nu au comentat aceasta informatie pana la inchiderea editiei.
ANRE a mai precizat ca primirea acestor cereri din partea operatorilor nu inseamna automat si modificarea pretului in sensul cresterii acestora.
Solicitarile celor doua companii nu constituie o surpriza din moment ce ambele au declarat in repetate randuri ca pretul de achizitie al gazelor din import este cu mult mai mare fata de nivelul recunoscut de ANRE ceea ce atrage dupa sine necesitatea aplicarii unor majorari de pret la consumatorul final astfel incat cele doua companii sa nu inregistreze pierderi semnificative.
Potrivit celor mai recente informatii provenite din partea E.ON Gaz, compania plateste in prezent peste 500 de dolari pe mia de metri cubi importata si estimeaza pentru ultimul trimestru un pret de 600 de dolari. Distrigaz Sud indica pentru ultimul trimestru al anului un pret de achizitie de 550 de dolari pe mia de metri cubi, in conditiile in care ANRE nu recunoaste decat 480 de dolari pe mia de metri cubi.
Ultima majorare a preturilor gazelor furnizate populatiei a avut loc la 1 iulie, cand tarifele au crescut in medie cu 12,5%, dupa ce in februarie a mai avut loc o crestere de 8,5% a preturilor la gazele naturale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO